Hlavní obsah

Rusové se v tichosti vyzbrojili zakázanými střelami středního doletu, píše New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Rusové v rozporu s dohodou se Spojenými státy z roku 1987 o omezení počtu raket středního doletu v tichosti rozmístili na svém území střely s plochou dráhou letu. S odvoláním na zdroje z americké administrativy o tom informoval deník The New York Times. Rozmístění střel podle listu zaznamenaly americké tajné služby.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který dal po zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu najevo, že by rád zlepšil vztahy se Spojenými státy, to bude komplikace, poznamenal The New York Times.

Informace zároveň přichází v době, kdy Bílý dům nemá obsazeny některé klíčové pozice na ministerstvu zahraničí a v Pentagonu. Musí také najít náhradu za Michael T. Flynna, který rezignoval na post poradce pro národní bezpečnost poté, co se ukázalo, že ještě během kampaně hovořil s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. [celá zpráva]

Obama se zlobil už v roce 2014

Na porušení dohody o omezení počtu raket středního doletu upozorňovala už Obamova administrativa v roce 2014, to ale ještě byly v testovací fázi. Teď už se však jedná o plně bojeschopnou jednotku. Podle informací deníku The New York Times mají Rusové vybavené zakázanými raketami středního doletu dva bojové  oddíly.

Jeden z nich je stále na testovací střelnici na základně Kapustin Jar na jihovýchodě Ruska, druhý už byl ale někam umístěn a je připraven k boji. Každý z oddílů sestává ze čtyř mobilních odpalovačů a blíže nespecifikované zásoby raket. Kromě Spojených států by mohl představovat hrozbu i pro další státy Severoatlantické aliance.

Také americký prezident Trump před svým nástupem Putina chválil a hovořil o tom, že se bude snažit vztahy s Ruskem zlepšit, což může být nyní komplikovanější.

Reklama

Výběr článků

Načítám