Hlavní obsah

Ukrajina používá „zbraně hromadného ničení”, tvrdí ruský vyšetřovací výbor

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský vyšetřovací výbor získal prý nezvratné důkazy, že ukrajinské síly používají na jihovýchodě Ukrajiny mezinárodními konvencemi zakázané zbraně. Mělo se jednat o hlavice raket Točka U s kazetovou municí. S odvoláním na mluvčí výboru Světlanu Petrenkovou, podle níž Ukrajina použila „zbraně hromadného ničení“, to uvedla agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Kus rakety Točka U, která dopadla v Doněcké oblasti

Článek

„Vyšetřovatelé výboru zajistili důkazy, že ukrajinská armáda použila taktické rakety 9K79-1Točka U (v kódu NATO Scarab B) při ostřelování obydlených míst v Luhanské oblasti,“ napsala ve zprávě Petrenková.

Zjištění se týkají ostřelování z let 2014 a 2015. Už dříve se uvádělo, že obě strany tam použily kazetovou munici. [celá zpráva]

Petrenková jmenovala také konkrétní místa, kde byly tyto rakety údajně použity – při ostřelování Luhansku a okolních vesnic a také v oblasti Krasnodonu.

Foto: Profimedia.cz

Odpal rakety Točka U

Podle zprávy ruského vyšetřovacího výboru byly rakety vybaveny dvěma typy hlavic – vysoce explozivní a kazetovou.

Vysoce explozivní se rozpadne na 14 500 střepin, které zasáhnout plochu dvou až tří hektarů. Kazetová munice, která je určena pro ničení živé síly nepřítele a nepancéřovaných vozidel, dokáže zasáhnout oblast o ploše 3,5 až 7 hektarů, když se rozpadne na 15 800 střepin.

Použití kazetové munice zakazují mezinárodní konvence, jenomže příslušné dohody Ukrajina – stejně jako Rusko, Spojené státy nebo Čína – nepodepsala.

Sporné označení raket za zbraň hromadného ničení

Ruský výbor také dospěl k závěru, že hlavice raket Točka lze označit za zbraně hromadného ničení, a to kvůli tomu, jak velkou plochu jsou schopny zasáhnout.

Běžně se ale za zbraně hromadného ničení označují jaderné, chemické a biologické zbraně, a ne silné hlavice. Tento vývod lze tudíž považovat za mylný, i když je pravda, že Točka může nosit i jadernou hlavici.

List Ukrajinska pravda upozorňuje na jednostranný pohled výboru, který nijak nekomentuje použití raketometů BM-21 Grad separatisty. Jejich salva také působí plošně.

Točku měla československá armáda 

První verze Točky byla zařazována do výzbroje Sovětské armády od roku 1975, verze Točka U pak od roku 1989. Rakety Točka U mají nadále ve výzbroji ruská i ukrajinská armáda. Ukrajina má 90 komplexů Točka U.

Ve výzbroji měla tyto rakety i někdejší ČSSR, ale jak Česká republika, tak i Slovensko je už vyřadily.

Střela poháněná tuhými pohonnými hmotami má u verze Točka U dostřel 120 kilometrů, hlavice dopadá v okruhu 95 metrů od zaměřeného cíle.

Rakety byly použity ve válce v Čečensku a v Jižní Osetii. Použila je také syrská armáda a vzbouřené jemenské síly proti Saúdské Arábii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám