Hlavní obsah

Ukrajina používá „zbraně hromadného ničení”, tvrdí ruský vyšetřovací výbor

Novinky, Alex Švamberk
Moskva

Ruský vyšetřovací výbor získal prý nezvratné důkazy, že ukrajinské síly používají na jihovýchodě Ukrajiny mezinárodními konvencemi zakázané zbraně. Mělo se jednat o hlavice raket Točka U s kazetovou municí. S odvoláním na mluvčí výboru Světlanu Petrenkovou, podle níž Ukrajina použila „zbraně hromadného ničení“, to uvedla agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Kus rakety Točka U, která dopadla v Doněcké oblasti

Článek

„Vyšetřovatelé výboru zajistili důkazy, že ukrajinská armáda použila taktické rakety 9K79-1Točka U (v kódu NATO Scarab B) při ostřelování obydlených míst v Luhanské oblasti,“ napsala ve zprávě Petrenková.

Zjištění se týkají ostřelování z let 2014 a 2015. Už dříve se uvádělo, že obě strany tam použily kazetovou munici. [celá zpráva]

Petrenková jmenovala také konkrétní místa, kde byly tyto rakety údajně použity – při ostřelování Luhansku a okolních vesnic a také v oblasti Krasnodonu.

Foto: Profimedia.cz

Odpal rakety Točka U

Podle zprávy ruského vyšetřovacího výboru byly rakety vybaveny dvěma typy hlavic – vysoce explozivní a kazetovou.

Vysoce explozivní se rozpadne na 14 500 střepin, které zasáhnout plochu dvou až tří hektarů. Kazetová munice, která je určena pro ničení živé síly nepřítele a nepancéřovaných vozidel, dokáže zasáhnout oblast o ploše 3,5 až 7 hektarů, když se rozpadne na 15 800 střepin.

Použití kazetové munice zakazují mezinárodní konvence, jenomže příslušné dohody Ukrajina – stejně jako Rusko, Spojené státy nebo Čína – nepodepsala.

Sporné označení raket za zbraň hromadného ničení

Ruský výbor také dospěl k závěru, že hlavice raket Točka lze označit za zbraně hromadného ničení, a to kvůli tomu, jak velkou plochu jsou schopny zasáhnout.

Běžně se ale za zbraně hromadného ničení označují jaderné, chemické a biologické zbraně, a ne silné hlavice. Tento vývod lze tudíž považovat za mylný, i když je pravda, že Točka může nosit i jadernou hlavici.

List Ukrajinska pravda upozorňuje na jednostranný pohled výboru, který nijak nekomentuje použití raketometů BM-21 Grad separatisty. Jejich salva také působí plošně.

Točku měla československá armáda 

První verze Točky byla zařazována do výzbroje Sovětské armády od roku 1975, verze Točka U pak od roku 1989. Rakety Točka U mají nadále ve výzbroji ruská i ukrajinská armáda. Ukrajina má 90 komplexů Točka U.

Ve výzbroji měla tyto rakety i někdejší ČSSR, ale jak Česká republika, tak i Slovensko je už vyřadily.

Střela poháněná tuhými pohonnými hmotami má u verze Točka U dostřel 120 kilometrů, hlavice dopadá v okruhu 95 metrů od zaměřeného cíle.

Rakety byly použity ve válce v Čečensku a v Jižní Osetii. Použila je také syrská armáda a vzbouřené jemenské síly proti Saúdské Arábii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám