Hlavní obsah

Úplatky v Moskvě a okolí vzrostly o více než 250 procent, tvrdí policie

Moskva

Průměrná výše úplatku v ruské metropoli loni stoupla oproti předchozímu roku o více než 250 procent a přesáhla dva milióny rublů (asi 840 tisíc korun). Uvedl to náčelník moskevské policie Oleg Baranov. Policejní údaje samozřejmě vycházejí z odhalených případů úplatkářství, jejichž počet podle generála Baranova loni vzrostl o 17 procent na více než 8800 případů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obdobná tendence platí i v Moskevské oblasti, zahrnující okolí metropole: loni průměrná výše úplatku za hranicemi hlavního města stoupla proti předchozímu roku o 350 procent na více než milión rublů (asi 420 tisíc korun).

Deník Izvestija s odvoláním na údaje ministerstva vnitra v létě 2015 psal, že průměrná výše úplatku pro zkorumpované úředníky v Rusku dosáhla 208 tisíc rublů, zatímco o rok dříve stačilo 109 tisíc rublů. Zdvojnásobení průměrného úplatku experti vysvětlovali prudkým oslabením rublu.

Policisté každopádně připouštěli, že jejich odhady jsou jen velice přibližné, protože vycházejí pouze z odhalených případů korupce. Tedy sečtou všechny zabavené úplatky za dané období, vydělí je počtem případů, a tak se dospěje k průměru.

Předseda nevládní organizace Národní protikorupční výbor Kirill Kabanov tehdy namítal, že je to nesmysl. Vypočítat průměrnou výši úplatku v Rusku, kde je korupce sice všudypřítomná, ale skrytá, není podle něj možné a všechny výpočty jsou nekorektní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám