Hlavní obsah

Těžce zraněné z nehody maďarského autobusu přepravili do vlasti

Právo, ivi (Bratislava)

Dva těžce zranění z páteční nehody maďarského autobusu u italské Verony byli v neděli letecky dopraveni do Budapešti a hospitalizováni ve zdejší vojenské nemocnici. Tragická nehoda si vyžádala 16 oběti, zemřelo 11 studentů a pět dospělých.

Foto: ČTK/AP

Ohořelý maďarský autobus.

Článek

Televize M1 uvedla, že kromě dvou zraněných, kteří jsou v kritickém stavu, byla většina účastníků lyžařského zájezdu přepravena v neděli do Maďarska. Třetí těžce zraněný byl dopraven do Maďarska sanitním vozem a čtvrtý těžce zraněný bude letecky dopraven do Budapešti v pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šestnáct mrtvých při nehodě autobusu v ItáliiVideo: AP

Všechny náklady na přepravu zraněných i nezraněných účastníků zájezdu do vlasti hradí maďarská vláda. „V autobusu bylo v čase nehody 54 pasažérů a dva maďarští řidiči. Mezi pasažéry bylo 43 nezletilých a 11 dospělých,“ řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na nedělení mimořádné tiskové konferenci. Příčina nehody stále není objasněna. Autobus narazil na dálnici do svodidel, následně do pilíře nadjezdu a začal hořet.

Obtížná identifikace

Identifikace 16 obětí může trvat několik dní, protože těla jsou zcela spálená. Identifikováni zatím nebyli ani dva dospělí, kteří utrpěli vážná zranění a jsou v kritickém stavu. Jedna osoba má popáleniny na 65 procentech těla a druhá utrpěla vážná zranění hlavy. Oba jsou nadále hospitalizováni v Itálii.

Italské úřady odebraly vzorky DNA rodičů a příbuzných, kteří přicestovali do Verony. „Proces identifikace bude zdlouhavý,“ uvedl šéf maďarské diplomacie.

Maďarská policie provedla v neděli prohlídku ve firmě, která autobus provozovala. Zadržela dokumenty o technickém stavu autobusu, který v Itálii havaroval. „Zadržela rovněž dokumenty týkající se zdravotního stavu obou řidičů,“ uvedla policie na své webové stránce.

Maďarská vláda vyhlásila na pondělí 23. ledna den národního smutku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám