Hlavní obsah

V Rusku vzniká klinika pro Putina a jeho okruh

– Moskva

Ruské úřady plánují stavbu zdravotnické kliniky pro nejvyšší představitele země včetně prezidenta Vladimira Putina. Souviset to může i s tím, že elity, které se dosud léčily v zahraničí, už na kliniky za hranicemi nemohou, protože jsou na sankčních seznamech. Napsala to ve čtvrtek agentura Reuters, která měla možnost nahlédnout do plánů.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Tříposchoďová klinika má vyrůst na pozemcích státní ústřední nemocnice na předměstí Moskvy. Prostory, v nichž bude najednou moci přebývat deset pacientů, mají být vybaveny veškerými komunikačními systémy, jež jsou vyhrazeny hlavě Ruské federace, premiérovi a dalším představitelům vlády a státu.

V budově za 2,9 miliardy rublů (zhruba 1,23 miliardy korun) nemají chybět privátní salónky, bazén a jednací sály.

Odbor správy majetku Kremlu plán výstavby potvrdil, podle něj bude ale klinika sloužit stovkám úředníků včetně prezidenta a předsedy vlády.

Už nejsou nejmladší

Ústřední nemocnice sloužila už za dob Sovětského svazu špičkám nomenklatury, v uplynulých dvou desetiletích se však někteří přední zástupci Ruska jezdili léčit do zahraničí a nemocnice už není tak špičková jako kdysi, řeklo Reuters několik lékařů. S novým napětím mezi Ruskem a Západem a sankcemi uvalenými na ruské představitele ožil zájem o špičkové zdravotnické služby v gesci ruského státu, dodali dva z nich.

Reuters k tomu připojila poznámku o tom, že prezidentu Putinovi je 64 let, a stárnou i jeho nejbližší spolupracovníci.

Agentura dodala, že nová klinika není jediným plánovaným projektem správy majetku, jejíž rozpočet na výstavbu a rekonstrukce se mezi lety 2012 a 2016 zdvojnásobil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám