Hlavní obsah

Putin není ani spojenec, ani důvěryhodný partner, varují evropští politici Trumpa

Evropští politici varovali v dopise budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa před ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem. Na rozdíl od evropských spojenců podle nich Putin nechce, aby se USA dařilo, informoval dnes list The Washington Post. Mezi signatáři dokumentu jsou bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a český exministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra.

Foto: Petr Horník, Právo

Signatáři dopisu jsou také Alexandr Vondra (vlevo) a Karel Schwarzenberg

Článek

"Putin neusiluje o americkou velikost. My, jako vaši spojenci, ale ano," stojí v dopise, který podepsalo sedmnáct politiků především ze zemí střední a východní Evropy. Kromě Schwarzenberga a Vondry se pod psaním objevila například i jména exšéfa polské diplomacie Radoslawa Sikorského, bývalého slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy nebo někdejšího švédského premiéra Carla Bildta.

V dopise se dál uvádí, že Putin není ani americký spojenec, ani důvěryhodný partner v mezinárodní politice. Politici Trumpa mimo jiné varují před zrušením protiruských sankcí.

Donald Trump, který se americkým prezidentem stane 20. ledna, se v minulosti často vyslovoval pro zlepšení vztahů s Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám