Hlavní obsah

Zamrzá Dunaj i Balaton, chlad svírá Evropu až po Turecko

Budapešť

Vlivem silných mrazů v Evropě zamrzá jezero Balaton i řeka Dunaj. Velký počet ledových ker plave po hladině v maďarském hlavním městě. Budapešť hlásila v neděli mínus 18,6 stupně, čímž byl o jednu desetinu překonán rekord z roku 1985. Mrazivé počasí panuje od Skandinávie po Turecko. V Polsku umrzlo už dvacet lidí.

Foto: MTI

Dunaj v Budapešti postupně zamrzá

Článek

Kry stále hustěji plavou kolem Markétina ostrova, který řeku rozděluje, ale naráží také do pilířů budapešťských mostů. Ledochod na řece dotváří hlavně při nočním osvětlení působivou scenérii.

Teplotní rekordy padly v neděli v Maďarsku na několika místech. V obci Tésa na severu země naměřili minus 28,1 stupně a chladněji než v roce 1985 bylo také v obci Romhány rovněž na severu země, a to minus 26,5 stupně.

Foto: MTI

Ledové kry na Dunaji

Postupně zamrzá i největší jezero ve střední Evropě Balaton. U Siófoku dosahuje tloušťka ledu až 13 centimetrů. Policie ovšem ještě nedoporučuje bruslení na jezeře. Ákos Horváth z observatoře v Siófoku upozornil, že tloušťka ledu není rovnoměrná, ale současně milovníky zimních sportů ubezpečil: „Led na jezeře ještě zesílí.“

Foto: Osman Orsal, Reuters

Husté sněžení v Istanbulu

Mráz sevřel Evropu

Vlna mrazů i husté sněžení přetrvává v řadě evropských zemí od Skandinávie po Turecko. Mrazu podlehly desítky lidí. Nejvíc obětí - dvacet - zaznamenalo Polsko.

V pondělí sněžilo i na Krétě nebo na jihu Apeninského poloostrova. Na řeckých ostrovech zaznamenali rekordní pokles teplot až pod minus 15 stupňů Celsia.

Chladné počasí panuje i v ČR, kde se má podle meteorologů po slabé oblevě znovu ochladit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám