Hlavní obsah

Tuhé mrazy pokračují, po slabé oblevě se opět ochladí

Arktické mrazy panující v současnosti v České republice jen tak nepoleví. Zkraje nového týdne budou ale o poznání citelnější na Moravě a ve Slezsku než v Čechách. Ve čtvrtek přijde krátká a nevýrazná obleva, víkend už bude opět ledový.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejchladněji bylo v pondělí ráno ve Štítné nad Vláří na Zlínsku, kde naměřili –25 stupňů Celsia, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. „Teplotní rozdíly mezi západem a východem jsou obrovské. Zatímco ve Vsetíně mají –21 stupňů a v Ostravě –18, Karlovy Vary hlásí –3 stupně a velkou oblačnost,“ uvedla Honsová.

V Čechách, kde je zataženo nízkou oblačností, můžeme podle ní očekávat přes den –5 až –1 stupeň, na Moravě a ve Slezsku to bude –10 až –6.

I v úterý budou teplotní rozdíly výrazné. Chladnější ráno přitom bude i v Čechách, kde už bude panovat jasnější obloha, teploměry spadnou na –8 až –12 stupňů, na Moravě a ve Slezsku to bude –14 až –18. Odpoledne teploty vystoupí na –5 až –1 stupeň v Čechách a na –10 až –6 stupňů na Moravě a ve Slezsku. Převládat by měla slunečná obloha, nízká oblačnost se bude vyskytovat jen ojediněle. „Bohužel bude pokračovat smogová situace na východě,“ upozornila Honsová. Smogovou situaci vyhlásili v pondělí ráno na Zlínsku. [celá zpráva]

Další studené ráno přijde ve středu, kdy rtuť teploměru ukáže –12 až –16 stupňů. „Během dne ale přijde okluze, od západu začne přibývat oblačnosti se sněžením,“ uvedla meteoroložka. V Čechách stoupnou teploty na –4 až 0, na Moravě na –8 až –4 stupně.

Čtvrteční obleva bude shazovat rampouchy

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo. Ranní teploty na západě klesnou na 0 až –4 stupně, na východě bude –5 až –9 stupňů. V nížinách budou padat srážky mrznoucí nebo smíšené. Odpolední maxima se dostanou na –1 až 3 stupně a bude foukat, což urychlí roztávání. Hrozí tak riziko pádů rampouchů ze střech a večer při opětovném ochlazování ledovka a náledí.

Obleva v nížinách vydrží i v pátek. Bude velká oblačnost se smíšenými srážkami, které budou od 400 metrů sněhové. Foukat bude čerstvý vítr, řidiči si budou muset dát pozor na sněhové jazyky. Ranní teploty klesnou na –1 až –5 stupňů, odpolední vystoupí na –1 až 3.

Ledové dny, tedy dny, během kterých se teplota ani na chvíli nedostane nad nulu, přijdou opět o víkendu. Ranní minima v sobotu ráno spadnou na –1 až –5 stupňů, v neděli po ránu přituhne až na –10. Odpolední maxima budou v sobotu nejvýše na –4 stupních až 0, v neděli pak teploty nepřesáhnou rozmezí –5 až –1 stupeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám