Hlavní obsah

Čistky v Turecku pokračují, dotkly se už i deníku Hürriyet a stanice CNN Türk

Ankara

V Turecku pokračují čistky. V souvislosti s údajným podílnictvím na červencovém pokusu o vojenský převrat byli ve čtvrtek zadrženi dva vysoce postavení pracovníci mediálního domu Dogan. Pod tento holding patří stejnojmenná tisková agentura, deník Hürriyet nebo televizní stanice CNN Türk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dnes (ve čtvrtek) ráno byly prohledány kanceláře a provedeny domovní prohlídky u hlavního právního poradce Erema Turguta Yücela a bývalého výkonného ředitele Yahya Üzdiyena. Oba byli zadrženi. Prohlídky byly provedeny jen v jejich kancelářích a provoz holdingu ani jeho dceřiných společností omezen nebyl. V případě, že dojde k nějakému posunu, vydáme další prohlášení,“ píše se na webu hurriyetdailynews.

Zadržení zaměstnanci jsou podle tureckých oficiálních míst napojeni na muslimského duchovního Fethullaha Gülena, který žije ve Spojených státech. Právě Gülen stál podle režimu prezidenta Recepa Erdogana za neúspěšným červencovým pokusem o převrat.

Dogan vlastní akcie ve firmách působících v oblasti médií, finančnictví, energetiky a cestovního ruchu. Už v prosinci skončil ve vazbě další vysoce postavený představitel holdingu Barbaros Muratoglu.

Čistky se dotkly 120 tisíc lidí

Od červencového pokusu o puč, při kterém zahynulo více než 240 lidí, turecké úřady zadržely, propustily nebo postavily mimo službu na 120 tisíc lidí včetně vojáků, policistů, státních úředníků, novinářů, učitelů, soudců a státních zástupců, připomněla ČTK. Několik tisíc se jich od té doby vrátilo na svá místa. Zhruba 41 tisíc lidí ale čeká ve vazbě na začátek svého soudního procesu.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám