Hlavní obsah

Sněžení, vichr a náledí trápí i Německo, Polsko, Slovensko

Právo, Novinky, ivi, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm/Berlín/Varšava/Bratislava
Aktualizováno

Vydatné sněhové srážky zasáhly kromě České republiky i další evropské země. Ve švédském Stockholmu napadlo v noci na středu až 20 centimetrů sněhu, podobnou nadílku zaznamenali na některých místech Německa a na Slovensku. Na severu Švédska spadla přes noc rtuť teploměrů k minus 30 stupňům, Němce trápí silný vítr, další silné sněžení i déšť.

Foto: ČTK/AP

Záplavy v Hamburku

Článek

Většina Švédska se probudila do mrazivého rána a vrstvy nového sněhu. V centru Stockholmu byly zrušeny všechny autobusové linky vyjma těch nejhlavnějších. „Silný vítr může vytvářet závěje, takže pokud můžete, nebude to špatný nápad, když zůstanete doma,“ citoval server Local meteorologa Mattiase Burtu.

Se srážkami a silným větrem se potýkají také v Dánsku a Německu, kde na horách napadlo až 20 centimetrů sněhu a kde noční vítr dosahoval rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Meteorologové varovali, že silný vítr přetrvá a mohl by dosáhnout rychlosti orkánu. Přímořským oblastem na severu hrozí povodně. Záplavy už postihly Hamburk.

Sníh a náledí vedly jen v Bavorsku ke stovkám nehod a kvůli stromům spadlým ve vichru nevyjely vlaky v okolí Hamburku či Hannoveru.

Lavina zasypala trať i silnici

Podobná situace je v Polsku a na Slovensku. Na silnici a železniční trať mezi obcemi Kraľovany a Párnica spadla ve středu ráno lavina, která zcela přerušila dopravu. Objížďka vede přes Ružomberok a Dolný Kubín.

Situaci nevyřešilo ani nasazení náhradní autobusové dopravy, protože silnice byla rovněž několik hodin neprůjezdná. Sníh ze silnice a z kolejí odstraňovali pomocí těžké techniky.

Na severu země, zejména na Oravě, napadlo až třicet centimetrů sněhu. V důsledku hustého sněžení byl zcela uzavřen horský přechod Čertovica a pro nákladní dopravu rovněž horský přechod Donovaly. Zkřížené kamióny komplikovaly dopravu mezi Trenčínem a městem Bánovce nad Bebravou. V důsledku sněžení a silného větru se tvořily sněhové jazyky v okresech Poprad, Kežmarok, Levoča, Stará Ľubovňa a Humenné.

Policie zaznamenala na silnicích značné množství dopravních nehod. Na dálnici D1 byla omezena rychlost jízdy na 80 kilometrů v hodině.

Zima plná kontrastů

V Polsku se kvůli sněžení a větru ocitlo ve středu ráno bez elektřiny na 16 tisíc odběratelů.

Švédský server k rozmarům počasí poznamenal, že skandinávská země prožívá zimu extrémů. Zatímco v listopadu zaznamenali nejvíce sněhu za přinejmenším 111 let, tak poslední den loňského roku byl nejteplejším Silvestrem za celou dobu měření (bylo až 10,4 stupně Celsia).

Reklama

Výběr článků

Načítám