Hlavní obsah

Turci už vědí, koho hledají. Objevilo se nové video s teroristou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Turecké úřady identifikovaly teroristu, který vraždil na Nový rok v Istanbulu. Podle listu Hürriyet to ve středu potvrdil ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. Jméno ohlášeno nebylo, pátrání pokračuje. Byli také zadrženi další podezřelí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hledaný atentátník na videu z autobusového nádraží v KonyiVideo: Reuters

 
Článek

Útočník v istanbulském klubu Reina během silvestrovské noci zastřelil 39 lidí a téměř 70 dalších zranil. Zřejmě byl vycvičen v Sýrii. Podle tureckých médií vystřílel šest zásobníků a proti lidem také použil zábleskový granát, který je ohlušil a oslnil.

Všechny oběti byly v úterý pohřbeny. Terorista je stále na útěku.

Sdělovací prostředky uváděly, že se jedná o Kyrgyze Jachema Mašrapova. Ten se ale v úterý ozval z Kyrgyzstánu, kam odletěl nedlouho poté, co byl spáchán útok. Mašrapov tvrdí, že ho turecká policie na letišti v Istanbulu vyslýchala, ale nakonec shledala, že je podezřelému jen podobný, a propustila ho. [celá zpráva]

Mezitím se objevují další videa s podezřelým. Záznam, který nově zveřejnila turecká agentura DHA, ukázal hledaného na autobusovém náměstí ve městě Konya. Video bylo pořízeno minulý měsíc.

Ze Sýrie přes Konyu

Podle tureckého listu Habertürk přišel terorista v listopadu právě do Konye, a to i se svou ženou a dvěma dětmi. Jeho manželka měla být v úterý zatčena. Vyšetřovatelům ale údajně řekla, že se o útoku dozvěděla až z televize a o jeho přípravách neměla tušení, stejně jako prý nevěděla, že manžel sympatizuje s Islámským státem, který se k útoku přihlásil.

Razie v Izmiru 

Turecká policie v noci na středu zadržela v souvislosti s masakrem v Izmiru dalších 27 lidí podezřelých vazeb na Islámský stát. Jsou mezi nimi i příslušníci tří rodin s vazbami na útočníka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám