Hlavní obsah

Přestaňte s těmi referendy, nabádá Fico evropské lídry

Bratislava

Evropští představitelé by měli přestat s pořádáním referend ve svých zemích, protože tím vystavují nebezpečí celou Evropskou unii a eurozónu. V pondělí to před novináři řekl slovenský premiér Robert Fico. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

„Žádám lídry Evropské unie, aby přestali s dobrodružstvími, jako byla referenda o domácích záležitostech v Británii a Itálii,“ prohlásil Fico, podle něhož taková lidová hlasování „představují hrozbu EU“.

„Co budeme dělat, pokud v Itálii vyhlásí referendum o euru a italští občané rozhodnou, že euro nechtějí?“ dodal premiér Slovenska, které je součástí eurozóny.

Zatímco Britové loni v referendu rozhodli o vystoupení svého království z Evropské unie, Italové v závěru roku odmítli návrh ústavní reformy a přivodili tak pád vlády Mattea Renziho. Referenda o členství v EU a eurozóně požadují protestní strany ve Francii, Nizozemsku, Itálii i dalších zemí včetně ČR a Slovenska.

Reklama

Související články

Brexit musí posvětit parlament, rozhodl soud

Formální zahájení procesu vystoupení Spojeného království z Evropské unie musí posvětit britský parlament. Podle BBC o tom rozhodl Vrchní soud v Londýně....

Výběr článků

Načítám