Hlavní obsah

Thatcherová si vylepšovala znělost hlasu pastilkami proti kašli

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recept někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové na výrazný a autoritativní hlas byl překvapivě jednoduchý: pastilky proti kašli.

Foto: Profimedia.cz

Margaret Thatcherová na konferenci toryů v roce 1990

Článek

Thatcherová dokázala svými projevy uhranout posluchače a bezpočet politiků se snažil imitovat jasnost a intenzitu její mluvy. Nyní kurátoři muzea Victoria & Albert odhalili tajemství premiérčina pronikavého tónu: při přípravě první veřejné expozice kolekce oděvů z šatníku Thatcherové našli v kapse sáčka, jež měla na sobě na konferenci konzervativců v roce 1987 v Blackpoolu, dvě malé pastilky proti kašli.

Šlo o mentolovo-lékořicové bonbóny Nipits, oblíbenou značku, jež se poprvé objevila na trhu už v roce 1921 se sloganem „Rozjasní hlas a vyčistí hrdlo“.

Je známo, že politička před soubojem o vedení strany v roce 1975, v němž porazila Teda Heatha, podstoupila speciální hlasový trénink, aby její hlas zněl méně ječivě a naopak více dominantně a pevně. Už podstatně méně lidí však vědělo, že na vylepšení hlasu používala Thatcherová právě pastilky proti kašli, napsal deník The Daily Telegraph.

Kombinace s tréninkem

„Napřed jsme si nebyli jisti, o co jde, ale po dalším zkoumání jsme zjistili, že to jsou bonbóny Nipits,“ řekla Claire Wilcoxová, kurátorka oddělení módy muzea.

„Vzhledem k častým veřejným projevům musela baronka Thatcherová o hlas dobře pečovat, aby byl velmi zřetelný,“ dodala.

Šaty jako nástroj

Pastilky se našly v kapse modrého vlněného kostýmku od jednoho z jejích oblíbených návrhářů – firmy Aquascutum. Týž kostým na sobě měla Thatcherová v roce 1987, když šla odevzdat svůj hlas ve všeobecných volbách, v nichž zvítězila. Šlo o její třetí vítězství v řadě. Kostým patří do kolekce šesti obleků, které muzeu letos věnovali premiérčini potomci Mark a Carol i vnoučata.

„Jako silná žena v převážně mužském prostředí využívala svou garderobu jako strategický nástroj k navození důvěry a pocitu autority,“ podotkla Wilcoxová ke sbírce.

Sama Thatcherová ve svých pamětech z roku 1993 napsala: „Zájem o šaty jsem měla stejně jako většina žen. Zároveň však bylo mimořádně důležité, aby dojem, který budím, odpovídal té či oné politické příležitosti.“

Reklama

Výběr článků

Načítám