Hlavní obsah

Bratře, modli se za mě! Vrah z Berlína před masakrem rozesílal selfie z kabiny

Berlín
Aktualizováno

Tunisan Anis Amri, který podle vyšetřovatelů vjel s ukradeným kamiónem do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně, si v posledních okamžicích před masakrem vyfotil mobilním telefonem autoportrét a zaslal ho člověku, kterého oslovil „můj bratře“. Minuty před útokem jej žádal, aby se za něj pomodlil. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: ČTK/AP

Anis Amri na jedné z policejních fotografií

Článek

„Můj bratře, všechno je v pořádku, podle boží vůle. Právě sedím v autě, modli se za mě, modli se za mě,“ napsal čtyřiadvacetiletý Tunisan jen chvíli před tím, než povraždil dvanáct lidí a dalších osmačtyřicet jich zranil na berlínském náměstí Breitscheidplatz.

Amri nepsal jen jednomu člověku. Podle středečních informací magazínu Focus deset minut před útokem rozeslal textové zprávy hned několika lidem. Šlo o islamisty z Berlína a Porúří.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Terorista Anis Amri

Německá policie ve středu zadržela čtyřicetiletého Tunisana, kterého podezírala, že by mohl mít v útoku rovněž prsty. Agentura AFP ale ve čtvrtek s odvoláním na německou prokuraturu napsala, že byl Tunisan záhy propuštěn.

Zároveň pokračuje snaha vyšetřovatelů zrekonstruovat únikovou cestu Amriho, který byl dopaden až na předměstí italského Milána.

Fakt, že se nejhledanějšímu teroristovi Evropy podařilo projet vlakem značnou část kontinentu, vyvolal zděšení. Podle současné verze cestoval Tunisan do Itálie přes Francii. Jelikož se u něj ale našla nizozemská SIM karta, pracují i s verzí, že mohl být i tam.

Agentura DPA zároveň s odvoláním na prokuraturu v Duisburgu informovala, že němečtí vyšetřovatelé Anise Amriho od dubna prověřovali kvůli podezření, že pod falešnými identitami žádal o podporu určenou žadatelům o azyl ve dvou německých městech.

Italové prohledávají domy

Vyšetřování probíhá také v Itálii. Tamní policie prohledala tři domy v Římě, kde měl strůjce berlínského masakru v minulosti pobývat.

Vyšetřovatelé podle německých médií už ve středu dospěli k závěru, že nebýt automatického brzdícího zařízení, které se v kamiónu aktivovalo po prvním silném nárazu, mohl mít atentát mnohem více obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám