Hlavní obsah

Na rodinu zavražděného polského řidiče z Berlína se vybralo už přes pět miliónů

Londýn

Ve veřejné internetové sbírce pro rodinu polského řidiče kamiónu, který se stal první obětí teroristy z Berlína, se již podařilo vybrat přes 168 tisíc liber. To je v přepočtu více než 5,3 miliónu korun. Sbírku založil britský řidič David Duncan, který chce pomoci rodině zabitého kolegy Lukasze Urbana.

Foto: STR, ČTK/AP

Majitel spediční firmy Ariel Žurawski ukazuje poslední snímek polského řidiče Lukasze Urbana.

Článek

„Přestože jsem Lukasze neznal, příběh jeho předčasného odchodu mě šokoval a znechutil. Přestože vím, že ho žádná částka nevrátí, založil jsem sbírku na Go Fund Me a doufám, že to jeho rodině pomůže zařídit, co bude potřebovat,” napsal na stránkách internetové sbírky britský řidič.

Čtyřiadvacetiletý Tunisan Anis Amri, který předtím přísahal věrnost Islámskému státu, unesl polský kamión a minulé pondělí s ním vjel do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně. Dvanáct jich zabil a osmačtyřicet dalších zranil. Řidič podle vyšetřovatelů do poslední chvíle žil a masakru se snažil zabránit.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý policista sleduje odtahování kamiónu použitého k útoku.

Rodině polského řidiče pomůže také rodná zem. Premiérka Beata Szydlowá rozhodla, že žena i syn zavražděného řidiče budou od státu dostávat zvláštní rentu. Peníze pro pozůstalé vybralo i polské sdružení přepravců v kamiónové dopravě. Navíc otevřelo i veřejné sbírkové konto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám