Hlavní obsah

Juncker odmítá změnu migrační politiky EU

– Brusel

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker si nepřeje obrat v evropském přístupu k uprchlíkům. Běženci se podle něj nesmí paušálně podezírat z terorismu. Na útoky páchané přistěhovalci má prý Brusel jiná řešení v podobě lepší unijní koordinace.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jean-Claude Juncker seznamuje europoslance se stavem EU

Článek

"Evropa musí nabídnout útočiště lidem, kteří prchají z válečných oblastí a před terorem," řekl Juncker podle agentury DPA. "Naše hodnoty, náš způsob soužití ve svobodě, ve společenství a v otevřenosti jsou nejlepšími zbraněmi proti teroru," dodal s tím, že je třeba odmítnout "rétoriku vylučování".

Odpovědí na pondělní útok na vánoční trh v Berlíně, který ovšem nespáchal uprchlík z válečného území, nýbrž Tunisan, jemuž byla žádost o azyl zamítnuta, má být podle Junckera ještě větší spolupráce mezi členskými zeměmi EU.

"V době, kdy se teroristé nezastaví na hranicích, nestačí prostředky národních vnitřních politik," uvedl. Nyní je třeba "lépe si vyměňovat informace hlavně v schengenském prostoru, uzavřít mezery pro teroristy a nechat vyschnout jejich zdroje financí". Ke zlepšení těchto věcí Evropská komise podle Junckera předložila konkrétní návrhy.

Junckerova slova přicházejí několik dní poté, co na vánoční trh v Berlíně úmyslně najel kamiónem Tunisan s kriminální minulostí Anis Amri, kterého se Německo pokoušelo neúspěšně deportovat. Před ním policie podezírala uprchlíka z Pákistánu, nakonec se ukázalo, že neměl s útokem nic společného.

Útok si vyžádal 12 lidských životů. Mezi oběťmi je šest žen a šest mužů. Vedle Češky zahynul v německé metropoli také Polák, jehož kamion byl k útoku zneužit, dále jedna Italka, jedna Izraelka a osm Němců. Dalších zhruba 50 osob z různých zemí světa utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám