Hlavní obsah

V Německu zatkli Turka podezřelého ze špionáže

Hamburk

V Hamburku zatkli ve čtvrtek jednatřicetiletého tureckého občana, který je podezřelý, že pro Ankaru špehoval v Německu žijící Kurdy. Podle pátečního prohlášení kanceláře federálního žalobce je muž podezřelý, že předával turecké tajné službě informace o Kurdech žijících v Německu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obviněný je podezřelý, že pracoval pro tureckou tajnou službu a poskytoval jí informace o Kurdech žijících v Německu včetně míst jejich pobytu, kontaktů a politických aktivit,“ stojí v prohlášení kanceláře žalobce. Ta oznámila jen iniciály podezřelého M. S. a jeho věk. Neuvedla ani to, jak dlouho muž žil v Německu a jaké vazby má na Ankaru.

Zatčení může ještě více vyhrotit napětí mezi Německem a Tureckem, které obviňuje Berlín, že Spolková republika slouží jako bezpečný přístav pro kurdské separatisty z organizací podnikajících v Turecku atentáty, upozornila agentura Reuters.

Německo zase kritizuje Turecko kvůli rozsáhlým plošným čistkám po nezdařeném červencovém pokusu o převrat a sobotním teroristickém útoku v Istanbulu. Ankara tvrdě zasáhla i proti kurdské menšině v zemi.

Turecko už kritizuje i německá kancléřka Angela Merkelová, byť právě ona dojednala klíčovou dohodu EU s Tureckem o migraci, která zastavila proud běženců mířících z Turecka do Řecka.[celá zpráva] Turecko opakovaně pohrozilo, že ji vypoví. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám