Hlavní obsah

Brexit může ztížit boj proti novodobému otrokářství. Britská televize ukázala případ Češky

Odchod Británie z Evropské unie neboli brexit by mohl zkomplikovat boj proti novodobému otrokářství. Oběti se totiž mohou obávat, že by byly poslány zpět do vlasti, a proto na kruté zacházení neupozorní, napsal server britské televizní stanice Skynews. Televize rovněž poukázala na příběh Češky, která byla ve Spojeném království nucena k prostituci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skynews vychází z poznatků organizací, které se v Británii zabývají takto zneužívanými oběťmi. Podle nich může brexit ovlivnit uplatňování evropského zatýkacího rozkazu při dopadení podezřelých i zacházení s oběťmi.

„Mohlo by se stát, že každá oběť by byla nucena požádat o to, aby zde mohla zůstat, což by enormně zatížilo azylovou politiku. Znamenalo by to také, že situace každé identifikované oběti by se zhoršila, dostala by také méně pomoci, zvláště finanční,“ řekl Andrew Wallis z bristolské organizace Unseen.

Šla za „lepším životem”

Podle odhadů se v Británii nachází zhruba 13 tisíc obětí novodobého otroctví. Jednou z nich je i 28letá Češka Monika P., která byla nucena v Bristolu k prostituci. „Denně do domu chodilo 60 až 70 mužů. Ráno jsme se probudily a musely jsme být k dispozici zákazníkům, pracovaly jsme nonstop. Probouzeli nás i v noci. Spaly jsme třeba půl hodiny a pak jsme musely být opět připravené,“ řekla Češka televizní stanici.

Dívka se nechala nalákat vidinou lepšího života, který jí gang sliboval. Podle jejích slov ji nenapadlo, že skončí jako sexuální pracovnice. Využili jí dokonce i při uzavření fingovaného sňatku, za což skončila i ve vězení.

„Nemohla jsem odejít, neměla jsem žádné peníze, neuměla jsem v té době anglicky a neměla jsem nikoho. Byla jsem sama a nevěděla jsem, co mám dělat,“ popsala dívka.

Policie dostala obchodníky s lidmi, jejichž obětí se stala i Monika P., před soud až po pěti letech, minulý týden byl tříčlenný gang odsouzen celkem k 25 letům vězení.

Miliarda na boj s otrokáři

Podle televize mnoha lidem v podobné situaci pomohly azylové domy charitativních organizací jako Hestia či Armáda spásy. V Británii se nacházejí na tři desítky takových středisek, pro muže, ženy i celé rodiny, které nabízejí právní pomoc i poradenství.

Na účely zesíleného boje proti novodobému otrokářství hodlá vláda vynaložit 33 miliónů liber (asi miliardu Kč), uvedla už dříve premiérka Theresa Mayová.

Reklama

Výběr článků

Načítám