Hlavní obsah

Fico odpracoval na Svátek práce noční směnu ve fabrice. Uspořádal kvůli tomu tiskovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico odpracoval z úterý na středu noční směnu ve fabrice německého dodavatele automobilek ZKW u města Topoľčany. Po směně uspořádal ráno tiskovou konferenci přímo ve fabrice a podle vlastních slov jako levicový politik chtěl odpracovanou noční směnou projevit solidaritu se zaměstnanci, kteří pracují v noci i na svátek.

Foto: Úřad vlády SR

Robert Fico během noční směny

Článek

Fico prozradil, že pracoval u pásu, kde celou noc stál na nohou a vyráběl komponenty pro světlomety do automobilů. „Tuto zkušenost využiji především při jednáních se zaměstnavateli. Jsem levičák a zajímá mě podíl noční práce, který na Slovensku máme. Slovensko je nadále lídrem v Evropské unii, co se týče podílu noční práce,“ řekl Fico na tiskové konferenci a záznam umístil na sociální síti.

„Trénuji každý den, ale musím vám říct, že jsem utahaný jako kůň. Bolí mě celý člověk,“ dodal předseda vlády.

Fico zaútočil na předchozí vlády, které zamrazily příplatky za práci v noci. „To nebylo korektní vůči zaměstnancům. My jsem to opět rozmrazili od prvního ledna 2024,“ zdůraznil premiér.

Příplatek za práci v noci je na Slovensku v průměru 1,7 eura (43 korun) za hodinu. Fico po směně řekl, že hodnoty se na Slovensku vytvářely podle něho především před rokem 1989. „Tehdy byly vytvořené strategické perly našeho hospodářství, které byly potom hnusně zprivatizované,“ uvedl předseda slovenské vlády.

V roce 2017 odpracoval Fico jako premiér noční směnu ve fabrice nedaleko Bratislavy. Tehdy se pochlubil, že za směnu vyrobil 497 svařených lišt do dveří automobilů.

Fico odpracoval noční směnu ve fabrice

Zahraniční

Výběr článků

Načítám