Hlavní obsah

Dav Palestinců vyhnal evropské diplomaty z muzea na Západním břehu. Vzduchem létaly kameny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protestující z palestinské univerzity v úterý vyhnali skupinu evropských diplomatů z muzea na okupovaném Západním břehu Jordánu kvůli jejich postoji k válce mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Informuje o tom například televize France24.

Německý diplomat na návštěvě v Rámaláhu Video: AP/Reuters

 
Článek

„Studentské hnutí odmítlo těmto návštěvníkům povolit vstup do muzea kvůli jejich postoji ke genocidě v Gaze. Proto jsme požádali, aby odešli,“ řekl zástupce studentů Omar Kajed agentuře AFP, na niž odkazuje televize France24.

Z úprku diplomatů se na sociálních sítích šíří záběry, které ukazují italského konzula Domenica Bellata, jak spěšně odchází z muzea poblíž města Rámaláh. Následuje ho dav demonstrantů.

Podobně musel opustit muzeum i německý velvyslanec v Palestině Oliver Owcza, na jehož auto posléze podle izraelského listu Ynet News házeli Palestinci kameny. Francouzská televize uvedla, že na jednom ze záběrů je slyšet, jak jedem muž na diplomaty křičí „ven“.

„V muzeu dnes bylo výjezdní zasedání EU. Kolem oběda se před ním sešla demonstrace,“ řekl agentuře AFP Christian Kussler, mluvčí německého zastoupení v Rámaláhu. „Přítomní vedoucí misí EU se rozhodli opustit prostory,“ dodal s tím, že jeho úřad situaci vyhodnocuje.

Národní palestinské muzeum se nachází ve městě Birzeit na Západním břehu Jordánu, severně od Rámaláhu, vedle Birzeitské univerzity.

Konflikt mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás rozpoutalo toto hnutí loni 7. října, když zaútočilo na jižní Izrael. Během teroristických útoků mimo jiné na festival Nova bojovníci Hamásu zavraždili na 1200 lidí, většinou civilistů, a dalších přes 260 unesli do Pásma Gazy. Přes sto z nich v Gaze stále drží, většina z nich je ale již podle izraelských úřadů po smrti.

Izraelské odvetné akce si posléze vyžádaly podle palestinských úřadů kolem 34 tisíc mrtvých.

Izraelci se loučí se zastaralými patrioty, Ukrajina doufá

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám