Hlavní obsah

Student ze Singapuru zahynul na Slovensku, jeho orgány zachránily čtyři lidi

Právo, ivi
Bratislava

Dvaadvacetiletý student Justin Tan zemřel na Slovensku, když na jeho auto spadl ve vichřici v Nízkých Tatrách strom. Jeho rodina se rozhodla darovat jeho orgány k transplantaci slovenským pacientům a zachránila tak čtyři životy.

Foto: TV Markíza

Vůz singapurského studenta po dopadu stromu

Článek

Tan byl na výměnném pobytu v Česku a chtěl vidět slovenské hory. Vzal si vůz z půjčovny a vydal se na Slovensko. Když 19. listopadu projížděl Nízkými Tatrami, vichřice začala vyvracet stromy, které padaly na silnici. Tan zastavil na okraji cesty, ale jeden strom zasáhl právě jeho vůz a singapurský student utrpěl vážné zranění hlavy.

Záchranáři bojovali o jeho život přímo na místě. „Když jsme ho našli, už nedýchal, ale zahájili jsme resuscitaci a byl převezen do nemocnice v Liptovském Mikuláši,“ řekl televizi Markíza jeden ze záchranářů. Tan po několika dnech svůj boj o život prohrál.

Jeho rodiče a bratr, kteří přicestovali ze Singapuru, rozhodli, že Tanovy orgány darují pacientům, kteří čekají na transplantaci. „Před osmi měsíci se nám svěřil, že by bez váhání daroval své orgány, pokud by zachránily další životy,“ řekl jeho bratr Malcolm. Slovenským pacientům tak rodina darovala jeho srdce, játra i obě ledviny. Tělo bylo poté zpopelněno. „Ztratila jsem syna, ale v mém srdci je hrdinou. Jeho duše žije v dalších lidech,” řekla Tanova matka Michelle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám