Hlavní obsah

Babiš je podle Politica Čechem, který letos nejvíc zahýbal Evropou

Brusel

Evropská verze týdeníku Politico vybrala vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) jako Čecha, který letos nejvíc hýbal Evropou. Babiš se ocitl na letošním seznamu 28 evropských osobností, mezi něž se dostal například i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová nebo londýnský starosta Sadiq Khan.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Seznam Politico 28 je náš přehled lidí, kteří budou nejspíš určovat podobu roku 2017 i dál — zda k dobrému nebo špatnému, to si musí rozhodnout čtenáři sami," uvedl šéfredaktor evropské části Politica Matthew Kaminski. (celý seznam lze najít na webu Politico.eu zde)

Politico vzniklo v USA v roce 2007 jako nezávislá a nestranná zpravodajská organizace. V Bruselu má už dva roky samostatnou evropskou redakci.

Andreje Babiše Politico přirovnává k někdejšímu italskému premiérovi Silviu Berlusconimu nebo k vítězi amerických prezidentských voleb Donaldu Trumpovi. Tito tři mají podle bruselského týdeníku společné to, že se jedná o na místní poměry bohaté podnikatele, kteří vstoupili do politiky.

„Jako někdejší italský premiér Silvio Berlusconi v Itálii či Donald Trump ve Spojených státech se Babiš úspěšně prezentoval jako alternativa k ‚obvyklým podezřelým‘,” poznamenal server Politico.

Text přibližující českého vicepremiéra má podtitulek využívající anglickou slovní hříčku „Český trumf” či „Český Trump”.

Shodou okolností se za „Českého Trumpa” nedávno v blahopřejném telegramu nově zvolenému americkému prezidentovi označila česká hlava státu Miloš Zeman.

Chce být premiérem, soudí Politico

Politico je toho názoru, že nynější šéf českých financí a majitel největšího potravinářského, zemědělského a mediálního konglomerátu v zemi těží z rostoucí české ekonomiky. Jeho úspěch podle serveru „otřásl” tradiční politickou elitou země.

Podle periodika nemůže být pochyb, že při rostoucím napětí mezi Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) by český „anti-politik” rád po volbách 2017 nastoupil do nejdůležitějšího úřadu v zemi.

Související témata

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš čeká v zázemí žižkovské televizní věže v Praze na začátek diskuzního pořadu České televize.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump po tiskové konferenci

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Text se naopak vůbec nezabývá Babišovými aktivitami v Bruselu. Nezmiňuje se například ani o jeho vytrvalé snaze získat pro ČR možnost spustit pilotní projekt obecného využití systému přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty, který je známý jako „reverse charge”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám