Hlavní obsah

Průzkum naznačuje, že Le Penová prezidentkou nebude. Vyhrál by Fillon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Prezidentské volby ve Francii na jaře 2017 by měl s přehledem vyhrát kandidát tradiční pravice François Fillon. Naznačuje to průzkum, které ve středu zveřejnila francouzská agentura Elabe. V květnovém, druhém kole může podle ankety silně konzervativní Fillon porazit kandidátku krajní pravice Marine Le Penovou poměrem 66 ku 34 procentům odevzdaných hlasů.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Favorit voleb Francois Fillon

Článek

Postup Fillona a Le Penové z prvního, dubnového kola do závěrečného duelu nemůže podle průzkumu ohrozit žádný z dosud uvažovaných kandidátů z řad vládních socialistů a dalších politických formací.

Fillon by nyní v prvním kole získal 30 procent, Le Penová 25 procent, zatímco prezident François Hollande sedm a premiér Manuel Valls devět procent hlasů. Oba socialisty by podle Elabe dokonce předstihl šéf radikální levice Jean-Luc Mélenchon s 12 procenty.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Kandidátka Národní fronty Marine Le Penová

Jedná se o první podobnou anketu po nedávném překvapivém vítězství bývalého premiéra Fillona v primárkách jeho strany Republikáni, v nichž porazil exprezidenta Nicolase Sarkozyho a expremiéra Alaina Juppého.

Fillon zaujal voliče voláním po radikálních ekonomických změnách, tvrdému postupu proti imigraci a islamismu a po návratu k tradičním hodnotám. Podobně se vyjadřuje i protievropská Národní fronta Le Penové.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Francouzský prezident François Hollande má jen mizivou šanci

Průzkum u agentury Elabe zadaly politický týdeník L´Express a zpravodajská stanice BFMTV. V pondělí a úterý na otázky prostřednictvím internetu odpovídal reprezentativní vzorek složený z 942 voličů.

Související téma

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Věrohodnější předvolební průzkumy lze ale podle komentářů ve Francii očekávat až začátkem roku, kdy budou známi všichni kandidáti na post nejvyššího představitele Francie. Očekává se, že podmínky pro účast ve volbách splní zhruba deset prezidentských kandidátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám