Hlavní obsah

Letos přišlo do Evropy 372 tisíc migrantů, o polovinu méně než loni

Ženeva

Do Evropy už letos dorazilo 372 128 migrantů, z toho 345 676 připlulo po moři. To je výrazně nižší číslo než loni, kdy na starý kontinent za stejnou dobu jen po moři připlulo 883 393 běženců. Informovala o tom Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Foto: Yara Nardi/italský Červený kříž, Reuters

Záchrana migrantů u pobřeží Libye. Snímek z 18. srpna

Článek

Nejvíce migrantů přišlo do Řecka – 171 463 – a do Itálie – 168 579. Do statistik ale ještě nebyla započítána poslední čísla z Itálie, která byla zveřejněna v pondělí [celá zpráva]. Smrt během plavby za evropským snem po Středozemním moři našlo v letošním roce nejméně 4 663 lidí.

V uplynulém roce utonulo cestou do Evropy 3770 lidí. Nižší počet z loňského roku je dán tím, že tehdy značná část migrantů přicházela po souši, takzvanou balkánskou cestou. Ta však byla uzavřena, a tak se stalo hlavní migrační trasou Středozemní moře a odrazovým můstkem rozvrácená Libye.

Do Itálie přicházejí lidé především z afrických zemí, konkrétně z Nigérie, Eritrey, Pobřeží slonoviny a Guiney. Do Řecka zase nejčastěji míří Syřané, Afghánci, Pákistánci, Iráčané a Alžířané.

Mezinárodní organizace pro migraci v souvislosti s uprchlickou krizí upozornila, že je každý sedmý člověk na světě běženec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám