Hlavní obsah

Mezi oběťmi ptačí chřipky v Německu je i pštros ze zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na severu Německa kvůli ptačí chřipce kromě několika drůbežích farem uzavřeli také zoologickou zahradu, konkrétně tu v Ueckermünde ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko. Důvodem je, že po nákaze virem H5N8 v zoo zemřel pštros emu, informovala v pátek agentura DPA. Ptačí chřipka se vyskytla už ve 12 ze 16 německých spolkových zemí a hlášena je i z několika dalších států.

Foto: Reuters

Varování před ptačí chřipkou v severoněmecké vesnici Grumby

Článek

Ueckermünde leží nedaleko polského města Štětín, kde veterináři našli na počátku listopadu uhynulé volně žijící ptáky s virem chřipky H5N8. V celé spolkové zemi na severovýchodě Německa platí povinnost držet drůbež na farmách v uzavřených prostorách.

O nálezu viru v těle uhynulého emu informovala ředitelka zoo Katrin Töpkeová. Zoo uzavřela své brány návštěvníkům, dokud veterináři nezjistí, jak zabránit přenosu nemoci na další zástupce místních ptačích druhů, mezi nimiž jsou exotická zvířata jako nandu pampový, ale například i labutě, čápi či různé druhy kachen.

Kmen H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Vybíjení drůbeže

Kvůli ptačí chřipce byly v Německu vybity už statisíce kusů drůbeže. Ve čtvrtek muselo být utraceno na 110 tisíc krůt v severoněmeckém Dolním Sasku, kde se výskyt nákazy potvrdil tento měsíc. Právě v této zemi je v Německu situace nejhorší.

Ptačí chřipka je však i v dalších státech. U divokého ptactva i v chovech drůbeže ji ve čtvrtek potvrdil rakouský institut veterinárního lékařství, který tento měsíc zkoumal přes 600 vzorků uhynulých ptáků.

Nákaza byla potvrzena u dvaceti divokých ptáků z oblasti Bodamského jezera v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko, kde se virus H5N8 objevil i na drůbeží farmě. U divokých kachen byl prokázán i v Salcbursku.

Na jihu Švédska museli kvůli ptačí chřipce utratit 200 000 slepic, oznámily v pátek švédské úřady. Do Švédska se mohla ptačí chřipka rozšířit ze sousedního Dánska, kde byla v pondělí potvrzena na kachní farmě u Kodaně.

Související téma:

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zvířata budou muset být utracena.

Ptačí chřipka se v posledních týdnech objevila i na farmách v Nizozemsku, Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. Některé země včetně Kanady, Izraele a Srbska už zakázaly dovoz drůbeže z Maďarska, kde se nemoc rozšířila na jihu země.

Reklama

Výběr článků

Načítám