Hlavní obsah

Německá farma vybila kvůli ptačí chřipce 30 tisíc kuřat. Problémy hlásí i další země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 30 tisíc kuřat vybili do pondělí tohoto týdne na farmě na severu Německa kvůli ptačí chřipce. Laboratoře u nich potvrdily nákazu agresivním kmenem H5N8. Nákazu u uhynulých volně žijících ptáků potvrdily testy také v Dánsku. Kodaň v pondělí proto nařídila chovatelům držet drůbež v uzavřených prostorech.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Likvidace kuřat kvůli ptačí chřipce (archivní foto)

Článek

Výskyt viru ptačí chřipky u drůbeže i volně žijících ptáků ohlásilo v posledních týdnech hned několik evropských zemí.

Jak se drůbež na farmě v obci Grumby nedaleko severoněmeckého Schleswigu nakazila, není zatím jasné. Zvířata onemocněla kmenem H5N8, u nějž se doposud nezaznamenal přenos na člověka.

Dánsko, které sousedí s německou spolkovou zemí Šlesvicko-Holštýnsko, kde leží postižená farma, v pondělí nařídilo chovatelům, aby drůbež drželi až do odvolání v uzavřených prostorách. Nařízení vstoupí v platnost pondělní půlnocí. Podle agentury Reuters se netýká kachen a hus.

Už minulý týden Kodaň nařídila zlikvidovat 300 tisíc vajec dovezených z německé drůbežárny v Grumby.

Ptačí chřipka se v posledních týdnech objevila také na farmách na západě Rakouska, v Nizozemsku, Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. Některé země včetně Kanady, Izraele a Srbska už zakázaly dovoz drůbeže z Maďarska, kde se nemoc rozšířila už do pěti obcí v župách Básc-Kiskun a Békés na jihu země.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují.

Související téma:

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zvířata budou muset být utracena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám