Hlavní obsah

V Rusku zadrželi deset teroristů s náložemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) spolu s policií zadržela v Moskvě a Petrohradu deset lidí ze zemí Střední Asie, kteří jsou podezřelí z udržování kontaktů s Islámským státem a plánování série teroristických útoků v obou městech. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na tiskové středisko tajné služby FSB.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci FSB při zásahu (ilustrační foto z jiné akce)

Článek

„Výsledkem operace provedené 12. listopadu v Moskvě a Petrohradě bylo zadržení deseti teroristů,“ oznámila FSB. „Byly u nich nalezeny a zajištěny čtyři improvizované nálože o velké síle.“

Podle FSB plánovali radikálové teroristické útoky „s cílem likvidace obyvatel v místech, kde se soustřeďují velké skupiny lidí“.

Členy zajištěné skupiny jsou podle něj migranti ze středoasijských států. „Zadržení se přiznali ke kontaktům s vůdci v Rusku zakázané mezinárodní teroristické organizace Islámský stát.“

Operace podnikla FSB ve spolupráci s tádžickými a kyrgyzskými úřady.

V Rusku panují silné obavy před pronikáním extremistů z Afghánistánu a Pákistánu přes postsovětské středoasijské státy do ruského vnitrozemí. Strach je i z návratu bojovníků Islámského státu z postsovětských zemí a Ruska, kterých bojuje v Sýrii a Iráku na straně teroristů až 7000.

Reklama

Výběr článků

Načítám