Hlavní obsah

Ve Středozemním moři pohřešují na 150 uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 150 lidí se pohřešuje poté, co se ve Středozemním moři potopilo několik plavidel s migranty, kteří se pokoušeli dostat z Libye do Itálie. Téměř 100 lidí zmizelo ve vlnách, když se protrhl jejich člun asi čtyřicet kilometrů od libyjských břehů, uvedlo ve čtvrtek libyjské námořnictvo. Dalších asi 50 lidí zůstalo v moři při nehodě dalších třech člunů.

Foto: Frontex

Záchrana uprchlíků ve Středozemním moři

Článek

Na třech člunech bylo podle italské policie dohromady asi 440 lidí, když se s nimi plavidla začala potápět.

Lidem z rozbouřeného moře pomohla posádka dánské obchodní lodě, která vytáhla celkem 339 migrantů. Zbylých 51 lidí se pohřešuje.

Ráno informovala agentura Reuters o jiné tragédii člunu s uprchlíky. Podle mluvčího libyjské pobřežní stráže přetížený gumový člun se 129 lidmi vyplul z města Tádžurá, které leží asi 50 kilometrů východně od Tripolisu. V mezinárodních vodách asi čtyřicet kilometrů od pobřeží se člun protrhl se a začal nabírat vodu.

Loď vyplula ve středu před svítáním, pobřežní stráž přijala volání o pomoc kolem třetí hodiny odpoledne. Devětadvacet lidí se podařilo asi 40 kilometrů od libyjského pobřeží zachránit. Pohřešuje se téměř sto lidí, část z nich se utopila, uvedla pobřežní stráž.

O dalším případu informovala už ve středu organizace Lékaři bez hranic (MSF), jejíž pracovníci objevili na přeplněném člunu ve Středozemním moři 25 těl migrantů. Ze dvou plavidel MSF zachránili celkem 246 lidí, 23 z nich muselo být ošetřeno kvůli popáleninám od chemikálií, uvedl Michele Telaro z Lékařů bez hranic.

EU začala cvičit libyjskou pobřežní stráž

Počet lidí, kteří zahynuli při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře s cílem dostat se do Evropy, dosáhl letos rekordní výše nejméně 3800 obětí, jak uvedl 26. října Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Ve snaze snížit počet migrantů i obětí v jejich řadách začala tento týden operace Sophia, námořní operace EU s výcvikem příslušníků libyjského námořnictva a pobřežní stráže.

Cílem výcviku je zlepšit schopnosti námořníků při pátracích a záchranných operacích v libyjských vodách.

Reklama

Výběr článků

Načítám