Hlavní obsah

Sacharovovu cenu dostaly někdejší otrokyně IS, které upozorňují na utlačování jezídů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Sacharovovu cenu Evropského parlamentu za obhajobu lidských práv a svobody získaly ve čtvrtek Nadja Muradová Basíjová a Lamíja Bašarová. Pocházejí z komunity jezídů a obě upozorňují na jejich utlačování ze strany Islámského státu. Ve své tiskové zprávě to uvedla frakce liberálů v europarlamentu.

Foto: Karahalis Yorgos, ČTK

Nadja Muradová Basíjová

Článek

„Cena je projevem uznání Nadjina a Lamíjina životního boje. Obě působivě překonaly brutální zkušenost sexuálních otrokyní, které z nich učinili džihádističtí teroristé, a staly se příkladem pro nás pro všechny,“ uvedla liberální europoslankyně Beatriz Becerraová Basterrecheaová, jež jezídky na cenu nominovala.

Obě aktivistky pocházejí z irácké vesnice Kočo, která se nachází poblíž Sindžáru. Oblast v létě 2014 obsadil Islámský stát (IS), mnoho mužů povraždil a tisíce žen a dívek odvlekl do zajetí jako sexuální otrokyně.

Basíjová se zasazuje o to, aby tažení IS proti jezídům bylo uznáno za genocidu. Před několika dny získala také Cenu Václava Havla, kterou za obranu lidských práv uděluje parlamentní shromáždění Rady Evropy. [celá zpráva]

Cenu nazvanou po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi uděluje Evropský parlament každý rok od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod. Její udělení je spojeno s finanční odměnou ve výši 50 tisíc eur (1,4 miliónu korun).

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám