Hlavní obsah

Střelba na maďarské policisty souvisela s vyšetřováním výbuchu v Budapešti

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Středeční střelba v maďarské obci Bőny, při níž zemřel 46letý policista Péter Pálvölgyi, souvisela s vyšetřováním zářijového výbuchu v Budapešti. Deník Magyar Idők ve čtvrtek uvedl, že policie se v rámci vyšetřování výbuchu zaměřila na extremistické skupiny.

Muž v Maďarsku střílel na policisty, kteří přišli udělat domovní prohlídku. Zneškodnilo ho až komandoVideo: TEK

 
Článek

Policistu zasáhl do hlavy 76letý István Győrkös, který začátkem 90. let stál u zrodu neonacistického hnutí Přední linie.

Policisté u něj chtěli provést domovní prohlídku a starší muž na ně pětkrát nebo šestkrát vystřelil ze samopalu. Jednoho z policistů zasáhl přímo do hlavy. Při následné přestřelce byl Győrkös zraněn, poté ho zadrželi členové protiteroristického komanda TEK. [celá zpráva]

Policisté podle Magyar Idők hledali v domě zbraně a výbušniny, které by mohly souviset se zářijovým výbuchem v Budapešti. Prokuratura sice 20. října potvrdila zadržení muže podezřelého ze spáchání pumového útoku v hlavním městě, ale vyšetřování případu pokračovalo po několika dalších liniích.

Pachatel koncem září uložil podomácku vyrobenou výbušninu do podloubí domu na bulváru Teréz v centru Budapešti. Odpálil ji na dálku, když kolem procházela dvoučlenná policejní hlídka. Exploze vážně zranila 23letou policistku a jejího 26letého kolegu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám