Hlavní obsah

V Turecku bylo od červencového puče zatčeno více než 35 tisíc lidí

Od pokusu o státní převrat v Turecku 15. července bylo zatčeno více než 35 000 osob a vyšetřováno bylo 82 000 lidí. Uvedla to v neděli turecká média s odvoláním na tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga. Ten upřesnil, že 26 000 osob bylo podmíněně propuštěno.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Terčem tureckých úřadů jsou především všichni stoupenci duchovního Fethullaha Gülena (na snímku)

Článek

Terčem tureckých úřadů jsou především všichni stoupenci duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu ve Spojených státech. Ankara ho obviňuje z přípravy nezdařeného vojenského puče, při kterém zahynulo více než 270 lidí a tisíce dalších utrpěly zranění.

Gülen všechna obvinění vznesená vůči své osobě i lidem působícím v jeho hnutí odmítá. Podle něj za pučem stojí prezident Recep Tayyip Erdogan, který ho zorganizoval, aby si upevnil moc v zemi. Tvrdí, že jeho někdejší blízký spojenec Erdogan chce v Turecku zavést autoritářský režim.

Turecké úřady zahájily po puči čistky proti všem údajným přívržencům Gülena, o jehož vydání žádají USA, zatím ale neúspěšně. Svým rozsahem ojedinělé čistky, které Západ kritizuje, se v této členské zemi NATO týkají snad všech sektorů včetně médií, justice, policie, vězeňství, armády a školství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám