Hlavní obsah

Rusko chystá armádu žoldáků. Cizinecká legie po našem, píše tamní tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Legislativní komise ruského parlamentu předložila návrh novely zákona o vojenské službě, který umožní najímat bývalé vojáky a důstojníky k plnění úkolů v zahraničí. Kontrakty by přitom měly být krátkodobé, například na půl roku. Listy Vedomosti a RBK hodnotí plánované legislativní změny jako přípravu na vytvoření ruské cizinecké legie.

Ilustrační foto

Článek

Přirovnání ale není přesné. Spíše než o cizineckou legii totiž půjde o jakousi soukromou armádu složenou z menších jednotek ruských žoldnéřů, které budou tvořeny ad hoc vždy pro konkrétní misi či vojenskou kampaň. O tom, že by měli do nově vzniklých jednotek rukovat i cizinci, se média nezmiňují.

Oficiálně by mělo jít o jednotky určené pro boj s terorismem, ruští komentátoři se ale shodují v tom, že půjde také o armádu určenou pro nový způsob boje, takzvanou hybridní válku. Tu Rusko vedlo na Krymu a podle všeho stále ještě vede v Donbasu na východě Ukrajiny. [celá zpráva]

Vojáci plnící „zvláštní úkoly ve vlasti či v cizině“ by mohli být nasazeni například v případě průniku islámských radikálů z Afghánistánu do Tádžikistánu či Uzbekistánu anebo v Libyi či Sýrii. Nasazení armády proti mezinárodnímu terorismu nevyžaduje souhlas horní komory parlamentu.

„Poslední tažení a hybridní války ukázaly, že mnozí ruští vojáci jsou ochotni riskovat život kvůli státním zájmům, ale současně požadují od státu záruky pro případ smrti, těžkého zranění či zajetí. Nechtějí být žoldáky rekreanty či zaměstnanci soukromých válečných firem, pokud jejich rodinám bude hrozit ztráta příjmů a dávek od státu v případě smrti či invalidity živitele,” zdůraznily podle ČTK Vedomosti.

Jako na Západě

V současné době vojáci v ruské armádě podepisují smlouvy na dvou- nebo tříletou službu. To je ale podle ruského ministerstva obrany až pro pětinu z nich příliš dlouhá doba. Také z ekonomického hlediska je jednodušší složit jednotku ze zkušených veteránů a po skončení mise ji zase rozpustit. Mělo by jít o podobný model, jaký využívá Západ. Ten najímá takzvané kontraktory, kteří jsou zaměstnanci soukromých vojenských firem, pracují ale velmi podobně jako vojáci regulérní armády.

Tyto skupiny (soukromé vojenské firmy) jsou široce využívány Západem k vojenským operacím po celém světě. My je taky potřebujeme.
Leonid Ivašov z Mezinárodního centra pro geopolitickou analýzu

„Tyto skupiny (soukromé vojenské firmy) jsou široce využívány Západem k vojenským operacím po celém světě. My je taky potřebujeme. Na ministerstvu obrany je potřeba vytvořit zvláštní struktury pro výběr lidí na zámořské mise. Je nezbytné vyhnout se korupci a zabránit tomu, aby se do vojenských hodností dostávali duševně nevyrovnaní jedinci. Spoluvytváří to image země v zahraničí,“ cituje server RBTH.com Leonida Ivašova z Mezinárodního centra pro geopolitickou analýzu.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Do zahraničních jednotek by se v případě, že bude novela zákona schválena, mohli hlásit i mladí muži a ženy místo povinné vojenské služby v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám