Hlavní obsah

Radikálové na Donbasu mají víc tanků než bundeswehr, uvedl Porošenko

Frankfurt nad Mohanem/Kyjev

Proruští radikálové, kteří se zmocnili východních oblastí ukrajinského Donbasu, mají ve výzbroji víc tanků a děl než německý bundeswehr. Napsal to ukrajinský prezident Petro Porošenko v článku pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Ukrajinští separatisté na obrněných transportérech u Debalceva

Článek

„Neměli bychom upadnout do pasti a spokojit se s prázdnými ruskými ujištěními. Podle ukrajinské tajné služby mají více než 700 ruských tanků, přes 1250 dělostřeleckých systémů, více než tisícovku transportérů a více než 300 raketometů. Proruští bojovníci na Donbasu mají více tanků a raketometů než německý bundeswehr,“ napsal ukrajinský prezident.

Poznamenal také, že klid zbraní na východě Ukrajiny není úplný.

„Navzdory příměří, které platí od začátku školního roku, během krátké doby půldruhého měsíce bylo v bojích s ruskými zelenými mužíčky a jejich žoldnéři na Donbasu zabito 19 mých vojáků a sto zraněno. V září bylo zaznamenáno přes 800 případů ruského ostřelování a v tomto měsíci přes 500,” uvedl Porošenko.

Krymský scénář na Donbasu

Ukrajinská hlava státu míní, že se Rusko pokouší zopakovat na Donbasu krymský scénář, kde se konalo referendum o odtržení od Ukrajiny za dozoru ruských vojáků v neoznačených uniformách.

„Nepůsobí to známě, když Rusko zkouší zopakovat scénář na Donbasu tlakem na politické řešení a uspořádání místních voleb před ostatními kroky? Není jasné, že proruští žoldnéři jsou na Donbasu, takže se další část Ukrajiny stala obětí agrese Kremlu? Nebo někdo ještě věří, že tam nejsou ruští vojáci?“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko během projevu na půdě Evropského parlamentu

Porošenko zmínil také výsledek vyšetřování pádu malajsijského Boeingu 777. Stroj podle vyšetřovatelů sestřelila ruská raketa Buk odpálená z oblasti ovládané povstalci. Dopravena tam byla z Ruska. [celá zpráva]

„Všichni bychom se neměli bát vydat veškeré úsilí na odhalování ruské maškarády, kde to jen jde, ať už na Donbasu, nebo v Aleppu. Jen tak můžeme přivést Rusko zpátky k tomu, aby respektovalo poválečné uspořádání,” uvedl prezident.

Varoval, že pokud se bude přehlížet ruská agrese na Donbasu, „pak zachvátí celý svět”.

O Donbasu Porošenko mluvil také během přísahy vojenských nováčků v Kyjevě. Zdůraznil, že i když ruská agrese na východě země trvá, Ukrajina se nevzdá. Dodal také, že chce-li Ukrajina přežít jako nezávislý stát, musí ročně věnovat na obranu nejméně pět procent svého hrubého domácího produktu.

V bojích padlo 2533 vojáků

Podle Ukrajinské pravdy také prezident uvedl novou bilanci obětí.

Oznámil, že za dva a půl roku od propuknutí konfliktu se bojových operací v Donbasu zúčastnilo 280 tisíc ukrajinských vojáků, z nichž 266 tisíc mělo status bojovníka. Padlo 2533 vojáků.

Celkem si boje na východě Ukrajiny vyžádaly kolem 9600 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám