Hlavní obsah

Italský premiér chce připravit o dotace země, které odmítají uprchlíky

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Katánie

Země východní části Evropské unie, které odmítají přebírat uprchlíky z jiných členských zemí na základě schválených kvót, by měly přijít o evropské dotace. V italském parlamentu to ve středu řekl premiér Matteo Renzi. V Itálii je nyní přes 160 tisíc žadatelů o azyl, kteří tam dorazili hlavně přes Středozemní moře ze severu Afriky.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Matteo Renzi

Článek

„Je nutné, aby Itálie podpořila velmi tvrdý postoj vůči zemím, které obdržely z Unie spoustu peněz na obnovu svých území a které se nyní vyhýbají svým závazkům při přerozdělování imigrantů,“ řekl Renzi před bruselským summitem, který se bude konat příští týden.

Italský premiér tvrdě zkritizoval výsledky zářijového summitu EU v Bratislavě jako nedostatečné. Závěrečný dokument podle něj obsahoval jen „seznam slibů“. Požaduje naplnění principu solidarity od zemí z východní Evropy.

K odpůrcům kvót na přerozdělování migrantů patří především visegrádské země (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko), které zároveň kritizují i návrhy na trestání zemí odmítajících kvóty v podobě omezování evropských dotací. Na počátku října se v Maďarsku konalo referendum o kvótách. Drtivá většina hlasujících je odmítla, hlasování bylo ale kvůli nízké účasti neplatné.

Od počátku roku 2014 připlulo do Itálie přes Středozemní moře více než 460 tisíc migrantů, z toho 142 tisíc letos, takže v tomto roce je země nejvíce postižena migrací. Asi 160 tisíc jich v zemi zůstalo, většina ostatních se vydala na cestu do zbylých částí Evropy.

Renzi ale nezmínil problémy s relokací migrantů.

Relokace vázne

Z 39 600 migrantů, kteří měli odejít z Itálie do jiných členských zemí na základě kvót, jich byl přemístěn jen zlomek. [celá zpráva]

Představitel Evropské komise v italské Katánii, který si nepřál být jmenován, přiznal na počátku října Novinkám: „Nefunguje tak, jak jsme očekávali. Z Itálie jsme relokovali 1258 lidí, to není uspokojivé. Doufám, že to půjde lépe – a ono to půjde lépe, protože některé země zvýšily své závazky, nabídly více míst a my doufáme, že velmi brzo, už v tomto měsíci, se počty relokovaných lidí drasticky zvýší. Mluvíme o pěti šesti stovkách lidí měsíčně (z Itálie).“

Ani to by ale neumožnilo naplnit naplánovaný počet do září příštího roku.

Žadatelé o azyl si sice nemohou vybrat, do které země půjdou, ale mohou do ní být přemístěni jen se svým souhlasem. O východní Evropu nemají zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám