Hlavní obsah

Německo vyšle proti Islámskému státu další vojáky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda ve středu schválila vyslání dalších vojáků do Turecka. Jejich úkolem bude pomáhat se spojeneckými pozorovacími lety nad iráckými a syrskými oblastmi pod kontrolou Islámského státu. Agentuře Reuters to potvrdily nejmenované vládní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová hovoří k vojákům.

Článek

Německé posily mají operovat ze základny Konya na jihu Turecka v rámci koaliční spolupráce zemí NATO pod vedením Spojených států. Aliance má pár průzkumných strojů na základně od začátku roku, pozorovací misi AWACS proti IS ale schválila teprve v červenci. Očekává se, že by mise mohla začít ještě tento měsíc, přičemž bundeswehr poskytne třetinu personálu.

Do boje proti Islámskému státu se už dříve zapojilo okolo 500 německých vojáků, z nichž 240 působí na turecké základně Incirlik. Odtud vzlétá šest německých pozorovacích strojů Tornado a jeden tankovací letoun.

Zatím není známo, o kolik příslušníků budou stavy v Turecku z rozhodnutí vlády navýšeny. Berlín dal ale už dříve na srozuměnou, že do boje proti Islámskému státu bude nasazeno nanejvýš 1200 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám