Hlavní obsah

V Gruzii vyhrál volby vládní Gruzínský sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Sečtení prakticky všech hlasů odevzdaných v sobotu v první části gruzínských parlamentních voleb potvrzuje vítězství vládního hnutí Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho. Vyplývá to ze zprávy volební komise, kterou v pondělí publikoval gruzínský tisk. Vedení strany už oznámilo, že počítá se zajištěním ústavní většiny.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Bývalý gruzínský premiér Bidzina Ivanišvili (vlevo) a dosavadní předseda vlády Giorgi Kvirikašvili mávají davům po volbách.

Článek

Gruzínský sen získal 49 procent hlasů a podle očekávání porazil opoziční Sjednocené národní hnutí (UNM), které založil někdejší gruzínský prezident Michail Saakašvili. UNM získalo 27 procent hlasů a do parlamentu se ještě dostane Vlastenecké sdružení s pěti procenty hlasů.

Definitivní tečku za volbami udělá 2. listopadu druhé kolo, v němž budou voliči o poslancích rozhodovat většinovým systémem v jednomandátových okrscích.

Ze 150 poslaneckých míst bude tímto způsobem rozhodnuto o obsazení 73 křesel. Ve zhruba dvaceti okrscích si už vítězové v sobotním prvním kole zajistili poslanecký mandát ziskem nadpoloviční většiny hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám