Hlavní obsah

Putin mírotvorce. Na narozeniny ruského prezidenta upozornil i transparent v New Yorku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Moskva

Na Manhattanském mostě v New Yorku se objevil transparent s portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina a nápisem mírotvorce. Policie vyšetřuje, kdo ho tam vyvěsil. Ruský prezident slaví v pátek 64. narozeniny. Slavit bude v úzkém kruhu přátel. Předloni odjel do tajgy, loni hrál hokej v Soči a sázel jeden gól za druhým.

Foto: Nathan Tempey/Gothamist.com, ČTK/AP

Transparent s portrétem Vladimira Putina a nápisem mírotvorce visel z mostu v New Yorku asi hodinu.

Článek

Transparent dlouhý zhruba devět metrů a široký šest metrů visel z mostu mezi Manhattanem a Brooklynem ve čtvrtek odpoledne asi hodinu. Policie ho odstranila po telefonátu, kterým na něj někdo upozornil.

Policie nyní zkoumá pouliční kamery, aby zjistila, kdo transparent vyvěsil.

Podobný incident řešila už před dvěma lety, když z blízkého Brooklynského mostu aktivisté vyvěsili palestinskou vlajku.

Foto: Kathryn Peters/Handout, Reuters

Loni sázel v Soči góly

Vladimir Putin neplánuje v den svých narozenin žádné veřejné vystoupení, řekl agentuře TASS jeho mluvčí Dmitrij Peskov. Dodal, že Putin bude slavit v okruhu blízkých přátel, neupřesnil však kde.

Zatímco dříve Putin v den svých narozenin většinou pobýval v práci, v posledních letech se věnuje aktivnímu odpočinku, upozornila ČTK. Předloni odletěl na Sibiř a vypravil se do tajgy, v loňském roce hrál s přáteli hokej v Soči a sedmkrát skóroval.

Foto: Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Vladimir Putin hraje v Soči hokej.

Tradičně více oslavují prezidentovi příznivci. Loni si jeho narozeniny v Moskvě připomněli například výstavou jeho portrétů stylizovaných do skutečných i fiktivních postav, například Che Guevary nebo dědy Mráze.

Všechny gratulanty zpravidla předčí čečenský prezident Ramzan Kadyrov, který předloni uspořádal v hlavním městě Grozném stotisícový pochod a loni nechal na hřišti fotbalového stadiónu roztáhnout Putinův plakát a o přestávce v televizním přenosu popřál osobně a slíbil „splnit jakýkoliv rozkaz národního vůdce“.

Související téma:

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Související články

Americkou kampaň zasáhl faktor Putin

Nepolevující napětí ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem výrazně prosáklo i do boje o prezidentské křeslo v USA. Projevy tamních kandidátů jsou prošpikovány...

Výběr článků

Načítám