Hlavní obsah

Útočníka, který pobodal belgické policisty, obvinili z pokusu o vraždu a terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Třiačtyřicetiletý Hicham Diop, který ve středu napadl dva policisty v belgickém Schaerbeeku a pobodal je, byl ve čtvrtek obviněn z pokusu o vraždu v souvislosti s terorismem a z podílu na činnosti teroristické skupiny. Oznámila to v úterý belgická federální prokuratura.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Útok na dva policisty se stal ve čtvrti Schaarbeek na severu Bruselu.

Článek

Média s odvoláním na justiční zdroje již dříve upřesnila, že zatčený Belgičan Hicham Diop byl do roku 2009 vojákem belgické armády. Bezpečnostní složky ho zmiňují v některých dřívějších případech islámského terorismu. Udržoval podle nich kontakty s džihádisty, kteří odjeli z Belgie do Sýrie. V roce 2004 kandidoval v regionálních volbách za proislámskou stranu PCP, která již zanikla.

Útočník ve středu bodl jednoho policistu do krku a druhého do břicha. Násilník utekl, ale brzy ho jiní policisté dopadli. Bránil se zatčení a zlomil nos jednomu policistovi, který útočníka nakonec střelil do nohy.

Verbovali ho, aby donášel na muslimy

Podle televize RTL měl blízko ke kazateli Olivierovi Dassymu z Belgického islámského centra (CIB) v Molenbeeku. Podle informací, které získala RTL od obhájce Sébastiena Courtoye, měl Hicham Diop infiltrovat CIB, ale odmítl to.

V dubnu 2011 do něj narazilo obrněné policejní vozidlo, když vedl své děti do školy. Případ však byl odložen pro nedostatek důkazů. Diop usiloval o obnovení procesu.

Po nehodě se u něj objevily paranoidní představy, měl pocit, že ho pronásleduje policie, protože odmítl infiltrovat islamistické milieu pro stát.

Server DH zase upozornil, že Diop měl obtížné dětství. Když mu bylo šest, unesl ho i s jeho matkou a bratrem vrah, který utekl z detence a kterého policie později zastřelila. Letos Hicham ztratil otce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám