Hlavní obsah

Už to bude dobré, slibuje Brusel. Hranice EU začaly chránit zvláštní jednotky

Brusel
Aktualizováno

Vnější hranice od čtvrtka oficiálně chrání Evropská hraniční a pobřežní stráž. Nová ozbrojená složka EU je vystavěna na základu svého předchůdce Frontexu, oproti němu má mít ale dvojnásobně více příslušníků, vlastní vybavení a mandát i schopnost v krátkém čase zasáhnout, kde to bude třeba. Informovala o tom Evropská komise.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Snímek z oficiálního představení nové Evropská hraniční a pobřežní stráže.

Článek

„Dnešek (čtvrtek) je milníkem v dějinách spravování evropských hranic. Odteď je vnější hranice jednoho ze členských států vnější hranicí všech členských států. Právně i operativně,“ prohlásil eurokomisař pro migraci, domácí záležitosti a občanství Dimitris Avramopoulos.

Splnili jsme, co jsme slíbili, pochlubil se předseda EK Jean-Claude Juncker.

Právě společná ostraha hranic a solidarita v této oblasti je podle Avramopoulose správnou reakcí na výzvy, kterým bude Evropská unie v otázce migrace ve 21. století nadále čelit. Připraveno bránit hranice by mělo být až 1500 pohraničníků.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Nová Evropská hraniční a pobřežní stráž byla novinářům a veřejnosti představena ve čtvrtek u přechodu Kapitan-Andreevo na hranici Bulharska s Tureckem, kde jednotky předvedly i své vybavení.

„Je to historický moment a já jsem velice hrdý, že jsem viděl, jak se Frontex proměnil v Evropskou hraniční a pobřežní stráž. Nová agentura je silnější a lépe vybavena pro to, aby na vnějších hranicích Evropy plnila úkoly spojené s migrací a bezpečností,“ prohlásil ředitel nových evropských jednotek Fabrice Leggeri.

"Agentura bude provádět zátěžové testy na vnější hranici, aby mohla najít slabiny ještě před tím, než případně udeří krize," dodal Leggeri.

Související téma:

Foto: , Novinky

Podle ČTK bude také nově moci nabídnout operační podporu sousedním zemím mimo EU, které požádají o pomoc s ochranou hranic. Zlepšit se podle něj má také sdílení informací mezi národními a evropskými agenturami v souvislosti s kriminálním vyšetřováním. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám