Hlavní obsah

Chovanec: Myslím, že Německo český přístup ke kvótám chápe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo podle českého ministra vnitra Milana Chovance rozumí odmítavému postoji Česka k uprchlickým kvótám. Chovanec to řekl po středečním jednání s německým protějškem Thomasem de Maiziérem. Žádná výzva k naplnění kvót podle něj na schůzce nepadla. Oba ministři se dohodli, že jejich země vyšlou policisty do Řecka, pokud Atény požádají o misi Frontexu na svém území.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

V rámci asi devadesátiminutové debaty, kterou Chovanec označil za velice příjemnou, česká strana hájila svůj postoj, že ani do budoucna nebude akceptovat systém kvót. "Já si myslím, že ho (Německo) chápe. My jsme jasně znovu vysvětlili, že nebudeme držet na svém území lidi, kteří tam být nechtějí," uvedl český ministr.

K evropskému řešení migrace chce Praha nadále přispívat účastí svých policistů na zahraničních misích. "Dohodli jsme se na tom, že pokud Řekové požádají o misi Frontexu na svém území, že Česká republika je spolu s partnery z Německa připravena tam policisty vyslat," poznamenal Chovanec s tím, že se postoj Atén v této otázce mění.

Kontroly nejsou v plánu

Oba ministři se podle něj také shodli, že zrušení vízové povinnosti pro Turecko je možné jen v případě, že země splní všechny požadavky Evropské unie. Německo také českou stranu ubezpečilo, že nemá v plánu zavádět kontroly na česko-německé hranici.

Česká republika by měla na základě povinných kvót i dobrovolného závazku do konce roku 2017 přijmout 2691 běženců z Řecka a z Itálie, tedy ze zemí, které výrazně zasáhla migrační krize. Dosud Česko převzalo jen 12 běženců z Řecka. Přístup některých evropských zemí ve středu kritizoval řecký ministr pro evropské záležitosti Nikos Xydakis. Kvóty dlouhodobě prosazuje také Německo.

Česko-polská spolupráce

Česko je také podle Chovance připraveno prohloubit česko-polskou policejní spolupráci, a to tak, aby policisté obou zemí měli možnost zasahovat i na části území druhého státu.

"My teď připravujeme novelizaci česko-polské smlouvy, která je z roku 2002, takže bychom chtěli, aby v tom trojmezí, tedy Polska, Česka a Německa, byly možnosti všech policejních sborů shodné," uvedl Chovanec po schůzce v Berlíně. Německo už podle něj podobnou smlouvu s Polskem má.

Jednou oblastí je drogová kriminalita, druhou migrace a třetí krádeže a převoz aut.
ministr vnitra Milan Chovanec

Česko-německá smlouva vstoupí v platnost 1. října a umožní mimo jiné rychlý operativní zásah na území sousedního státu bez předchozího souhlasu druhé strany v případě naléhavé potřeby, například bezprostředního ohrožení života. Takový zásah bude možný v pásmu deseti kilometrů od společné hranice.

"Česko-německá smlouva by měla pomáhat prioritně ve třech oblastech kriminality. Jednou oblastí je drogová kriminalita, druhou migrace a třetí krádeže a převoz aut," poznamenal český ministr. Ke smlouvě, která byla podepsána v Praze 28. dubna 2015, je podle něj nutné doplnit ještě některé prováděcí vyhlášky.

Reklama

Výběr článků

Načítám