Hlavní obsah

Nebýt Maďarska, Evropa už by padla, prohlásil Orbán

– Budapešť
Právo, ivi

Maďarský premiér Viktor Orbán vyjádřil přesvědčení, že pokud by Maďarsko neplnilo své závazky týkající se migrace, Evropa, jak ji známe, by už padla. „Věřím, že historie to jednou ocení,“ uvedl Orbán v rozhovoru pro maďarský deník Lokál. Předseda maďarské vlády před nedělním referendem o povinných kvótách pro uprchlíky obhajoval výstavbu bariéry na hranicích se Srbskem.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Nevymysleli jsme nic nového. Prostě jsme udělali to, co už udělali jiní v realističtějších částech světa od Spojených států po Izrael: ochránili jsme Maďarsko, a tím i hranice Evropské unie,“ uvedl Orbán.

Maďarský premiér v rozhovoru rovněž znovu kritizoval postup Evropské unie v migrační krizi a snahu prosadit kóty na přerozdělení migrantů mezi členské země Evropské unie.

Na dotaz Lokálu, jaká bude Evropa, až jeho nedávno narozená první vnučka půjde na střední školu, odpověděl: „Mýlí se ten, kdo říká, že ví, jaký bude svět za několik let. Vidíme, že vše se může změnit ze dne na den. Před časem bychom si nemysleli, že budeme pouštět své děti do západní Evropy s obavami. Do Evropy se však nastěhoval terorismus a bezpečnost je narušena,“ uvedl Orbán.

Nesmíme udělat chybu, kterou nenapravíme

V nedělním referendu o migračních kvótách bude podle maďarského premiéra v sázce budoucnost Maďarska a Evropy. „Od nás západně vidíme, jako to je, když se politici nezeptají na názor lidí. Už říkají, že by rádi otočili kolo času. My nesmíme udělat takovou chybu, kterou není možné opravit. Neriskujme budoucnost Maďarska,“ řekl předseda maďarské vlády.

Orbán občany vyzval k účasti na hlasování a upozornil, že i když se kvóty zatím nerealizují, Evropská komise od nich neustoupila. Maďaři budou v neděli odpovídat na otázku: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?“

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Referendum bude platné pouze v případě nadpoloviční účasti voličů. Průzkumy veřejného mínění odhadují účast na 42 až 51 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám