Hlavní obsah

Teroristé, kteří vraždili v Paříži, před masakrem strávili týden v Budapešti

– Budapešť
Právo, ivi

Teroristé, kteří provedli vloni v listopadu v Paříži krvavé útoky, strávili několik dní v jednom z budapešťských hotelů. V maďarské metropoli se zdržoval i mozek atentátníků Salah Abdeslam. V úterý to uvedl server magyaridok.hu.

Foto: Dabiq

Islámský stát zveřejnil fotografie útočníků z Paříže.

Článek

„Teroristé vycvičeni organizací Islámský stát využili migrační vlnu a balkánskou cestou se dostali do Evropy. V hotelu na ulici Pillangó v obvodu Zugló strávili sedm dnů,“ napsal maďarský server.

Server s odvoláním na policejní vyšetřování napsal, že v období od 13. listopadu 2015 do 22. března 2016 byl v Budapešti i hlavní strůjce atentátů Salah Abdeslam. „V Budapešti byl celkem třikrát,“ uvedl server.

Foto: BFMTV, Reuters

Salah Abdeslam na záběru kamery z čerpací stanice na zpáteční cestě z Paříže do Bruselu

Abdeslam měl z Budapešti odvést svým vozem Audi A6 tři muže, kteří později zaútočili v pařížském klubu Bataclan. Mezi teroristy měli být občané Alžírska 29letý Omar Mostefai a 28letý Samy Amimour a 23letý Maročan Fouded Mohamed-Aggad. Všichni disponovali falešnými syrskými doklady. „Do Budapešti přišli v rámci migrační vlny přes srbsko-maďarské hranice,“ uvedl server.

Maďary čeká referendum o kvótách

Poslanec Szilárd Németh (vládní strana FIDESZ) označil za zarážející, že v Budapešti se zdržovali nebezpeční teroristé. „I z tohoto případu je zřejmé spojení mezi migrací a terorismem,“ reagoval na zveřejněné informace poslanec vládní strany.

Tuto neděli se v Maďarsku koná referendum o povinných kvótách na přerozdělení migrantů. Maďaři budou odpovídat na otázku: Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám