Hlavní obsah

V uprchlickém táboře na Lesbu vypukl požár, tisíce migrantů se rozutekly

Mytiléna

V uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos propukl v pondělí večer rozsáhlý požár. Podle agentury AP o tom informovala řecká policie s tím, že byla nařízena evakuace a nikomu z více než čtyř tisíc obyvatel tábora se nic nestalo. Podle ČTK se oheň rozhořel po střetu mezi uprchlíky a několik tisíc se jich rozprchlo po ostrově.

Foto: Giorgos Moutafis, Reuters

Migranti v uprchlickém středisku na ostrově Lesbos

Článek

Shořela značná část stanů a provizorních příbytků a v nich i jediný majetek mnoha migrantů. V areálu zasahují desítky hasičů.

Policie nyní pracuje s vyšetřovací verzí, že oheň někdo z obyvatel tábora založil úmyslně. Žadatelé o azyl jsou frustrovaní dobou, po niž musejí na vyřízení své žádosti čekat, a právě to by mohlo být motivem žhářství.

Jako motiv ale není vyloučen ani konflikt mezi migranty nebo nešťastná náhoda.

Stany a přístřešky v plamenech

Podle ČTK se odpoledne v táboře rozšířila fáma, že policie bude vracet uprchlíky hromadně do Turecka, a mezi jednotlivými národnostmi běženců se rozhořely potyčky.

Už dopoledne uspořádali další z opakujících se demonstrací místní obyvatelé, kteří jsou stále roztrpčenější přítomností uprchlíků na ostrově. Policie demonstrantům nedovolila přiblížit se k táboru. Napětí v davu podle řeckých médií vyvolaly potyčky iniciované pravicovými extremisty.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Lesbu se poprali běženci

Sedm lidí v pondělí utrpělo zranění při rvačce v táboře pro uprchlíky a migranty na řeckém ostrově Lesbos, kde pokračuje napětí kvůli přeplněnosti zařízení...

Výběr článků

Načítám