Hlavní obsah

CDU Merkelové utrpěla ztráty i v Berlíně, koalice s SPD nemá dost mandátů

– Berlín • Aktualizováno

Křesťanští demokraté (CDU) německé kancléřky Angely Merkelovou utrpěli další drtivé ztráty, tentokrát v zemských volbách v Berlíně. Napsala to agentura DPA. Konzervativci Merkelové sice skončili druzí, ale ztratili osm mandátů, a jen těsně za nimi se umístila pravicová a protiimigrantská Alternativa pro Německo (AfD), která se tak poprvé dostala do zemského sněmu. AfD společně s ultralevicovou Die Linke ubrala hlasy všem.

Foto: ČTK/AP

Šéfové AfD Jörg Meuthen a Georg Pazderski se radují z volebního úspěchu v Berlíně.

Článek

Volby sice znovu vyhráli sociální demokraté (SPD), získali ale „jen“ 21,6 procenta hlasů a v 160členném zemském sněmu by podle statistického úřadu měli mít 38 křesel. To je o devět méně než dosud. CDU odevzdalo hlasy 17,6 procenta lidí a strana udržela 31 křesel a osm ztratila.

Koalice SPD-CDU, která v uplynulých pěti letech vládla, tímto ztratila většinu. Šéf Strany zelených Cem Özdemir už ale naznačil ochotu zapojit se do trojkoalice.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zemské volby v Berlíně

Levice (Die Linke) skončila třetí, když získala jen o dvě procenta hlasů méně než konzervativci kancléřky Merkelové, a polepšila si o osm mandátů na celkových 27. Tolik zástupců ve sněmu budou mít i Zelení, kteří skončili čtvrtí se ziskem 15,2 procenta.

Pátá AfD obdržela 14,2 procenta hlasů, a poprvé tak pronikla do zemského sněmu, kde bude mít hned 25 zástupců. Dalších 12 svých zástupců budou mít ve sněmu ještě Svobodní (FDP), strana dostala 6,7 procenta hlasů.

Neuspěli tak například Piráti se ziskem pouhého 1,7 procenta.

Druhý budíček ve dvou týdnech

Média upozornila, že po úspěchu AfD v Merklenbursku-Předním Pomořansku je to druhá výrazná volební ztráta kancléřky Merkelové během dvou týdnů, na což mezi prvními zareagoval bavorský ministr financí Markus Söder ze sesterské strany CSU. Hovořil o „druhém velkém budíčku“ a dodal: „Dlouhodobá a masivní ztráta důvěry mezi tradičními voliči ohrožuje konzervativní blok.“

Podobně hovořili i další zástupci CDU. Předseda bádensko-württemberského parlamentu Wolfgang Reinhart nazval výsledek „varovnými výstřely směrem k Berlínu“ (myšleno spolkové vládě v Berlíně). Generální sekretář CDU Peter Tauber zase mluvil o „rybě, která smrdí od hlavy“.

AfD má oproti tomu nakročeno k proniknutí do 10 z 16 zemských sněmů a dělá si pomyšlení na úspěch ve spolkových volbách příští rok na podzim. „Jsme pevně přesvědčeni o tom, že příští rok skončíme s dvouciferným výsledkem,“ prohlásil její místopředseda Jörg Meuthen.

Volbám v Berlíně dominovala místní témata od veřejných služeb přes školství a vlakovou dopravu po nedostatek bytů. Přistěhovalectví mezi předními tématy nebylo.

Související téma:

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na kongresu CDU v Berlíně v květnu 2014

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám