Hlavní obsah

Výprask pro Merkelovou v Berlíně, píše německý tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pátý propadák v pořadí, černý den pro Křesťanskodemokratickou unii (CDU), rudo-černý debakl. Tak hodnotí výsledek nedělních zemských voleb v Berlíně německý tisk. Někteří komentátoři upozorňují na to, že volební propadák CDU kancléřky Angely Merkelové, ale i sociálních demokratů (SPD) se může příští rok zopakovat na spolkové úrovni.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Výsledky berlínských voleb označil deník Bild za „rudo-černý debakl“. „CDU a SPD dostaly výprask. Berlíňané dali zemské vládní koalici tvrdě najevo, jak jsou nespokojeni s její prací,“ napsal list. Deník současně upozornil na „pozoruhodný“ volební výsledek Alternativy pro Německo (AfD), která se vymezuje proti imigrantům.

Titulkem „Kdo volí AfD, nevolí čtvrtou říši“ uvedly svůj komentář list Süddeutsche Zeitung. Výsledek CDU v Berlíně označují za nejhorší v celé historii města a poukazují na úspěch AfD. Ta sice skončila až na páté pozici, ovšem s velmi malým odstupem na třetí a čtvrtou stranu. „AfD je nejmladší z nových stran, přitom je ale zastoupena už v deseti ze šestnácti zemských parlamentů. U ostatních stran proto vládne velká nervozita,“ píší Süddeutsche Zeitung.  Ačkoli je podle listu AfD označována za stranu, která usiluje o „čtvrtou říši“, „při vším odmítání politiky AfD by se to s takovými tvrzeními nemělo přehánět“, dodává deník.

Také list Die Welt poukazuje na historicky nejhorší volební výsledek CDU v Berlíně. „Voliči potrestali kancléřku Angelu Merkelovou a její politiku. Pro CDU jsou to už páté volby v řadě, kdy skončily propadákem, a potřetí ve spojení s SPD, kdy ztrácí většinu, napsal Die Welt.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung komentoval volební výsledek v Berlíně slovy, že  „vítězství slaví ti, co prohráli“. Deník píše, že SPD v Berlíně sice výrazně ztratila, ale stále zůstává nejsilnější. Pro CDU kancléřky Merkelové je to podle listu další propadák a historicky nejhorší výsledek.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám