Hlavní obsah

Ve Francii zakázali plastové nádobí na jedno použití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vláda v pátek odhlasovala nový zákon, podle kterého budou muset veškeré kelímky, příbory a talíře na jedno použití být kompostovatelné a vyrobené z materiálů biologického původu. V sobotu o tom informoval britský deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz plastového jednorázového nádobí začne platit za čtyři roky. (Ilustrační foto)

Článek

Zákon, který vejde v platnost v roce 2020, je součástí takzvaného „energetického přechodu k zelenému růstu“, což je ambiciózní plán, který si klade za cíl umožnit Francii lépe a efektivněji přispět k vypořádání se se změnami klimatu.

Ač některé ekologické organizace zákaz kvitují kladně, jiní namítají, že porušuje pravidla Evropské unie o volném trhu. Pack2Go Europe, bruselská organizace zastupující evropské výrobce obalů, bude podle svého vyjádření nadále bojovat proti novému zákonu a doufá, že se jím nebude inspirovat zbytek kontinentu.

„Naléháme na Evropskou komisi, aby udělala správnou věc a zahájila právní kroky proti Francii pro porušení práva Evropské unie,“ prohlásil generální tajemník Pack2Go Europe Eamonn Bates. „Pokud to neudělá, pak my ano,“ dodal.

Skoro pět miliard plastových kelímků ročně

Bates věří, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by biologicky odbouratelné materiály byly více prospěšné životnímu prostředí a že tento zákaz může situaci naopak zhoršit, protože si lidé můžou špatně vyložit míru rozložitelnosti materiálů.

„Ten zákaz lidé pochopí tak, že je v pořádku nechat tyto obaly po sobě v přírodě, protože je to přeci jednoduše biologicky rozložitelné. To je nesmysl! Problém s odpadem to může ještě zhoršit,“ uvedl Bates.

V zemi galského kohouta platí od letošního ledna zákaz jednorázových plastových tašek, od příštího roku se rozšíří i na mikrotenové sáčky. Jen ve Francii se každoročně vyhodí 4,73 miliardy plastových kelímků a pouhé jedno procento z nich se recykluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám