Hlavní obsah

Tři zadržené Syřany úkoloval činitel IS, který stál za jedním z útoků v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlsruhe

Tři Syřané, kteří byli v úterý zatčeni při razii v německé spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko, byli podle televize ARD v kontaktu s vysokým činitelem Islámského státu (IS), jenž koordinoval útok na fotbalový stadión v Paříži. Trojice zadržených, 26letý Mohamed A., osmnáctiletý Ibrahim M. a sedmnáctiletý Mahir al-H., čelí obvinění ze členství v teroristické organizaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jednoho ze zadržených islamistů přivádí eskorta k souduVideo: Reuters

 
Článek

Již v úterý spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière oznámil, že u zajištěných jsou jasné „vazby k atentátníkům z Paříže“. Tehdy se ale uvádělo pouze to, že jim pomáhala dostat se do Německa po balkánské cestě stejná skupina převaděčů, která pomáhala i pařížským atentátníkům, a že měli doklady vyrobené ve stejné syrské dílně jako oni. [celá zpráva]

Nejmladší z podezřelých se podle německých zdrojů přidal loni v létě k IS v syrské Rakce a prodělal tříměsíční výcvik v zacházení se zbraněmi a výbušninami. Všichni tři se loni v říjnu zavázali vysoce postavenému činiteli IS, že odjedou do Evropy. Podle informací teroristického experta ARD Holgera Schmidta šlo přitom o muže, který má na svědomí jeden z pařížských útoků – ten, který mířil na fotbalový stadión.

Sedmnáctiletý mladík už v úterý stanul před federálním soudem v Karlsruhe, kde na něj uvalili vazbu. Ve středu před vyšetřujícím soudcem, který rozhoduje o uvalení vazby, stanuli zbylí dva.

Zamíchaní mezi migranty 

Ministr Maizière už v úterý řekl, že mohlo jít o spící buňku. Také přiznal, že IS už chytře využil zmatku kolem uprchlíků a zamíchal své lidi mezi běžence, „takže v Evropě a v Německu zavládla nejistota“.

Právě to, že tři zadržení muži do Německa přišli mezi běženci a žádali o azyl, ve středu tvrdě kritizoval bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann, podle něhož nyní spolková republika doplácí na velmi nedostatečnou kontrolu příchozích migrantů z loňského podzimu.

Foto: Daniel Reinhardt, ČTK/AP

Ubytovna azylantů Großhansdorfu

Žádné nebezpečí od trojice ale podle Maizièra nehrozilo, protože Syřany bezpečnostní složky po několik měsíců sledovaly a odposlouchávaly.

Více informací se objevilo i o zásahu německých sil, kterého se účastnila i speciální protiteroristická jednotka GSG 9. Jedna razie, při níž byl zadržen jeden z podezřelých, proběhla v azylovém centru v devítitisícovém městečku Großhansdorf severovýchodně od Hamburku, další dva byli dopadeni v Ahrensburgu a Reinfeldu mezi Hamburkem a Lübeckem, uvedl časopis Focus.

Reklama

Výběr článků

Načítám