Hlavní obsah

Neúspěch Merkelové v Meklenbursku, její CDU předstihla Alternativa pro Německo

• Aktualizováno

V nedělních zemských voleb v Meklenbursku-Předním Pomořansku zvítězila sociální demokracie (SPD), která podle konečných výsledků obdržela 30,6 procenta hlasů. Druhá skončila Alternativa pro Německo (AfD) s 20,8 procenta hlasů, a předběhla tak o téměř dvě procenta Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Regionální parlament budou muset opustit Zelení. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: ČTK/AP

Členové a příznivci AfD oslavují.

Článek

CDU zaznamenala v neděli v Meklenbursku-Předním Pomořansku, které je domovským politickým regionem kancléřky Merkelové, nejhorší výsledek v historii. Dostala ještě o čtyři procenta méně než před pěti lety.

Také sociální demokracie si v nynějších volbách oproti roku 2011 pohoršila, když jí voliči dali o pět procent méně hlasů. Opět ale volby vyhrála, takže v čele tamní zemské vlády by měl zůstat Erwin Sellering. To potvrzuje ve svém komentáři například magazín Der Spiegel. Otázkou také zůstává, s kým půjde do koalice. Podle DPA se očekává, že si za partnera znovu zvolí CDU. To se domnívá také Spiegel.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zemské volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku

Poprvé v parlamentu

Alternativa pro Německo (AfD), která v poslední době boduje zejména svojí protimigrační rétorikou, se v Meklenbursku-Předním Pomořansku do parlamentu dostala poprvé. Celkem tak bude zastoupena v devíti zemských sněmech.

Do sněmu Meklenburska-Předního Pomořanska, které je s 1,6 miliónu obyvatel třetí nejmenší spolkovou zemí, se dostala ještě Levice s 13,2 procenta hlasů. I tato strana oproti předchozím volbám z roku 2011 utrpěla výraznou ztrátu (o 5,2 procenta).

Z regionálního sněmu vypadli Zelení, jimž voliči dali jen 4,8 procenta hlasů, a krajněpravicová Národnědemokratická strana (NPD), která dostala tři procenta hlasů. Voliči NDP podle pozorovatelů totiž zčásti přešli k Alternativě pro Německo.

Letošní předvolební kampaň se v Meklenbursku-Předním Pomořansku věnovala zejména migraci, i když se v této spolkové zemi nachází jen asi 22 000 uprchlíků. I tak ale zřejmě považovala velká část voličů téma běženců, jichž loni do Německa přišlo 1,1 miliónu, za velmi aktuální a svým hlasováním pro AfD dala podle expertů jasně najevo, co si myslí o migrační politice spolkové koalice CDU a SPD.

Související téma:

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na kongresu CDU v Berlíně v květnu 2014

AfD uvedla, že nynější prohra je možná začátkem konce Merkelové. Komentáře se shodují, že už zemské volby v Berlíně za pár dnů by mohly naznačit, jestli jde o vážnější trend.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám