Hlavní obsah

Klaus je pro vznik kontinentální Alternativy pro Evropu

V Evropě by podle bývalého českého prezidenta Václava Klause měla vzniknout kontinentální organizace, která by zastřešovala snahy Alternativy pro Německo (AfD) a dalších stran, které se staví proti současné doktríně. Například pod názvem Alternativa pro Evropu by mohla oponovat stranám, které jsou podle Klause v drtivé většině nasáklé „europeismem”.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus už byl v minulosti podle svých slov osloven kvůli tomu, zda by nějaké evropské uskupení nebylo možné zastřešit z Prahy. "Nějak jsme to nechali vyšumět, trošku jsem nepokročil já v tom dál," řekl Klaus. Organizace by se podle něj měla jmenovat Alternativa pro Evropu (AFE).

Členské strany AFE by si podle Klause nechaly svá místní specifika, ale shodly by se na kritice Evropské unie. "Čas pro AFE nastává, zraje," řekl Klaus. Zjednodušeně jsou podle něj tyto strany "alternativou vůči všem", zejména by se však měly utkat s "europeismem". Ten se vyznačuje tím, že podporuje evropskou integraci, sociální a zelené smýšlení, otázky genderu, feminismu a multikulturalismu, vysvětlil Klaus.

Odmítl však, že by jeho institut přímo podporoval hnutí Alternativa pro ČR, které vzniká v okruhu členů bývalého Bloku proti islámu. "My jsme ani slovíčkem nedali žádné kývnutí na seskupení lidí, kteří si před časem toto slovo chtěli ukrást a vytvořit si u nás politickou stranu," řekl. O uskupení měsíc neslyšel ani slovo, dodal.

Německá politika potřebuje rozhýbat

Vznik nějaké alternativy k dnešním stranám v ČR je ale podle Klause nutný. "To stoprocentně. Název alternativa je chytlavý, zajímavý, srozumitelný, každému vysvětlitelný, to se nám také samozřejmě líbí i proto, že se angažuji v souvislosti s německou AfD," uvedl. AfD bývá označována za populistickou stranu.

Politická scéna v Německu je podle Klause od konce druhé světové války "zabetonovaná". "Německo nutně potřebuje rozhýbat politickou scénu, nutně potřebuje vytvořit opravdovou pravicovou alternativu," vysvětlil. Nechtěl však odhadovat, jestli právě AfD je stranou, která touto alternativou dlouhodobě bude.

Reklama

Výběr článků

Načítám